Αφιέρωμα στην ιστορική ομάδα Γ.Σ Κρόνος Αγίου Δημητρίου

2306

Για την ιστορία της Κρόνου BC, τις αξίες της αλλά και τους στόχους της ομάδας μίλησε στο Agios Dimitrios News ο Υπεύθυνος Υποδομών Αγοριών, Τέλης Συρόπουλος. Η ιστορία της ομάδας ξεκινά το 1976 όταν μια ομάδα σαράντα και πλέον φίλων από το Μπραχάμι αποφάσισαν να φτιάξουν μια ομάδα μπάσκετ σε ένα Μπραχάμι μάλιστα που τότε ήταν κατ’εξοχήν “ποδοσφαιρομάνα”.

Μιλήστε μας για την πορεία και τις επιτυχίες της Γ.Σ. Κρόνος.

Ο «Γ.Σ. ΚΡΟΝΟΣ», με έδρα του το «Νέο Κλειστό Γυμναστήριο» του Δήμου, είναι το πρώτο σωματείο καλαθοσφαίρισης που ιδρύθηκε στον Αγ. Δημήτριο. Αποτελεί τον μεγαλύτερο οργανισμό του Δήμου Αγίου Δημητρίου και έχει πάνω από 500 ενεργά μέλη εγγεγραμμένα στο μητρώο μελών του. Αξίζει να σημειωθεί πως πολλά από τα ιδρυτικά μέλη του εξακολουθούν και σήμερα να συμμετέχουν ενεργά στις λειτουργίες του «ΓΣ ΚΡΟΝΟΣ».

Στην ιστορική του διαδρομή, ο «Γ.Σ. ΚΡΟΝΟΣ» έχει αγωνιστεί έως και την Α2 κατηγορία Ανδρών, έχει κατακτήσει τρεις φορές το Κύπελλο ΕΣΚΑΝΑ, τρεις φορές ήταν φιναλίστ, ενώ έχει αγωνιστεί δύο φορές σε προημιτελικό του Κυπέλου Ελλάδας. Επίσης ήταν Πρωταθλήτρια στην Γ’ Εθνική κατηγορία το 2014-2015

Η γυναικεία ομάδα την τρέχουσα αγωνιστική σεζόν θα αγωνίζεται στην Α1 εθνική κατηγορία και θα είναι η 4η φορά που θα αγωνίζεται στην πρώτη κατηγορία του γυναικείου μπάσκετ.

Από τις υποδομές του συλλόγου έχουν αναδειχτεί αθλητές που έκαναν καριέρα σε μεγάλους συλλόγους της Α1 και αγωνίσθηκαν στην Εθνική Ομάδα με κορυφαίες περιπτώσεις του Χρήστου Μυριούνη, Κώστα Καϊμακόγλου και πιο πρόσφατα του Μιχάλη Λούντζη αρχηγού της Εθνικής Παίδων.

Ποιοι είναι οι βασικοί στόχοι και ποιες οι αρχές της ομάδας;

Ο Γ.Σ ΚΡΟΝΟΣ είναι ένα μη κερδοσκοπικό σωματείο που σκοπό έχει να μάθει στα παιδιά την αξία του αθλητισμού μέσω του μπάσκετ και να αναπτύξει την συνεργασία, την ομαδικότητα και την φιλία μεταξύ των παιδιών.

Στόχος του σωματείου είναι τα παιδιά των υποδομών  να παίξουν στην αντίστοιχη ανδρική και γυναικεία ομάδα του συλλόγου αλλά και να μπορέσουν να αγωνιστούν σε ομάδες εθνικών κατηγοριών.

O «Γ.Σ. ΚΡΟΝΟΣ», με συνέπεια και εργατικότητα όλα αυτά τα χρόνια, έδωσε τη δυνατότητα σε εκατοντάδες παιδιά να αθληθούν, προσφέροντας πολλές ευκαιρίες στους νέους της πόλης μας να αναδείξουν το ταλέντο τους, να αναπτύξουν την προσωπικότητά τους και να καλλιεργήσουν τις αρετές τους, εφόδια σημαντικά για το μέλλον τους.

Η καλλιέργεια αθλητικού χαρακτήρα και αθλητικής συνείδησης στα παιδιά θεωρείται το ιδανικό εκείνο μέσο που, αφενός, θα τα βοηθήσει στην εποικοδομητική αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου τους και, αφετέρου, θα αποτελέσει την ασπίδα προστασίας τους απέναντι στους κινδύνους των μεγαλουπόλεων.

Ποια είναι η δομή της Κρόνος BC. Από πόσα τμήματα απαρτίζεται πόσα παιδιά αθλούνται στους κόλπους της;

Ο Κρόνος αποτελείται από τρεις πυλώνες: το ανδρικό τμήμα, το γυναικείο τμήμα και τις υποδομές.Την διοικητική ευθύνη την έχει το ΔΣ και την Τεχνική ο Τεχνικός Δ/ντης. Παράλληλα οι υποδομές χωρίζονται σε δύο υποκατηγορίες τις αγωνιστικές υποδομές και τις ακαδημίες όπου εκεί ηλικιακά ανήκουν αθλητές και αθλήτριες από 5-11 ετών.

Συνολικά υπάρχουν 26 τμήματα, 310 αγόρια και 85 κορίτσια και συγκεκριμένα 1 ανδρικό, 1 γυναικείο, 12 τμήματα υποδομών αγοριών, 4 τμήματα υποδομών κοριτσιών, 6 τμήματα Ακαδημίας Αγοριών  και 2 Ακαδημίας Κοριτσιών.

Ποια είναι τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και πόσοι προπονητές απασχολούνται; 

Η ομάδα διοικείται από 15μελές Διοικητικό Συμβούλιο και λειτουργεί 24 αγωνιστικά και αθλητικά τμήματα.

Επικεφαλής είναι ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου Δημήτρης Σκουλίκας ο οποίος με την ομάδα συνεργατών του,  που απαρτίζεται από τους αντιπροέδρους, τον γραμματέα, τον ταμία, τον γενικό αρχηγό, τα μέλη του Δ.Σ., τους εφόρους των αγωνιστικών τμημάτων, τους υπεύθυνους προ αγωνιστικών τμημάτων και των ακαδημιών, δημιουργούν τις προϋποθέσεις για την αποτελεσματική λειτουργία του συλλόγου και την επίτευξη των στόχων κάθε αθλητικής χρονιάς.

Όλες δε, οι λειτουργίες και οι δραστηριότητες ορίζονται από το καταστατικό του συλλόγου και τον ελληνικό αθλητικό νόμο και οι αποφάσεις πρέπει να είναι σύννομες και να υπηρετούν τον σκοπό του συλλόγου.

Στους κόλπου της ομάδας απασχολούνται δεκαπέντε προπονητές, ένα τεχνικός διευθυντής, ένας τεχνικός υπεύθυνος υποδομών και ένας γυμναστής.