Αφιέρωμα στον Παλλεσβιακό Σύλλογο Αγίου Δημητρίου

1398

Ένας σύλλογος με σημαντική δράση στα πολιτιστικά δρώμενα της περιοχής και όχι μόνο είναι ο Παλλεσβιακός Σύλλογος Αγίου Δημητρίου ο οποίος μετρά μόλις 7 χρόνια από την ίδρυσή του. Η πρόεδρος του συλλόγου Γεωργία Ταπτά μίλησε στο Agios Dimitrios News για τη λειτουργία του συλλόγου αλλά και για τις εκδηλώσεις που διοργανώνονται κάθε χρόνο.

Πώς προέκυψε η δημιουργία του συγκεκριμένου συλλόγου;

Με βάση το γεγονός ότι οι δημότες του Αγίου Δημητρίου καθώς και των όμορων Δήμων που κατάγονται από τη Λέσβο, τη Λήμνο και τον Άγιο-Ευστράτιο αποτελούν μια σεβαστή σε αριθμό κοινότητα, κρινόταν επιτακτική η ανάγκη να έχουν και αυτοί τον δικό τους πολιτιστικό σύλλογο με σκοπό την ανάπτυξη αλληλεγγύης και τη σύσφιξη των σχέσεών τους μέσα από τη διατήρηση και διάδοση των ηθών, εθίμων και λοιπών ιδεωδών του νόμου Λέσβου.

Από πόσα μέλη αποτελείται και ποιοι απαρτίζουν το διοικητικό συμβούλιο;

Ο Σύλλογος αποτελείται από 200 μέλη περίπου και ένα πενταμελές διοικητικό συμβούλιο. Με πρόεδρο εμένα, αντιπρόεδρο την Ελένη Χατζηδημητρίου, γραμματέα την Παναγιώτα Κούσκου και ταμία τον Γιώργο Τζανάκο και μέλος την Οσία Τσελεμπή.

Ποιες είναι οι δράσεις του συλλόγου;

Η μέχρι τώρα πορεία του συλλόγου έχει να επιδείξει μια αξιόλογη σειρά δράσεων. Ξεναγήσεις σε μουσεία, επισκέψεις σε θεατρικές παραστάσεις, καθώς και παρουσιάσεις βιβλίων, κυρίως Λέσβιων συγγραφέων που έχουν να κάνουν με την ιστορία και τον πολιτισμό του νησιού. Ο σύλλογος αποτελεί σημαντικό συνδιοργανωτή εκδηλώσεων οπως η πολιτιστική εκδήλωση «Λέσβος, μια Κοιτίδα πολιτισμού μες στο Αιγαίο» που πραγματοποιήθηκε για δυο συνεχείς χρονιές με τη συνεργασία δέκα συλλόγων της ΛΕΣΒΟΥ με έδρα την Αθήνα. Επίσης, συμμετέχει ενεργά σε θεσμούς του Δήμου Αγίου Δημητρίου που στόχο έχουν να προβάλουν τους πολιτιστικούς συλλόγους και τη δράση τους, όπως η «Ειρηνοδρομία», το «Κυνήγι Θησαυρού», το «Άστυ και Λαϊκή παράδοση». Κάθε χρόνο πραγματοποιείται ο καθιερωμένος ετήσιος χορός και κοπή της πίτας, όπου τα μέλη έχουν την ευκαιρία να συναντηθούν και να διασκεδάσουν! Τέλος, αξίζει να αναφερθεί η πετυχημένη «Γιορτή Σαρδελας» που διοργανώνεται κάθε φθινόπωρο από τον Παλλεσβιακό Σύλλογο, όπου η ανταπόκριση και προσέλευση του κόσμου συνεχώς αυξάνεται, φτάνοντας φέτος 1200 άτομα να χορεύουν Μυτιληναίικους σκοπούς απολαμβάνοντας ψητή σαρδέλα και ούζο!!

Πού μπορεί να σας βρεί κάποιος;

Η σελίδα του Συλλόγου στο Facebook είναι: Παλλεσβιακός Σύλλογος Αγίου Δημητρίου Το e – mail του συλλόγου είναι: pallesviakossyllogos@gmail.com