Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας: Ξεκίνησαν οι προετοιμασίες για την εβδομάδα 16 με 22 Σεπτεμβρίου

1107

Η «Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας» από το 2002 έχει καθιερωθεί ως ο σημαντικότερος θεσμός σε Ευρωπαϊκό επίπεδο για την προαγωγή βιώσιμων προτύπων κινητικότητας και κατ’ επέκταση για τη διαμόρφωση και ανάπτυξη περιβαλλοντικού ήθους. Κάθε χρόνο  πραγματοποιείται από τις 16 έως τις 22 Σεπτεμβρίου, παρέχοντας στους δήμους  και τις πόλεις την ευκαιρία να δοκιμάσουν μαζί με τους πολίτες, βιώσιμους εναλλακτικούς τρόπους μεταφοράς. 

Έτσι και φέτος στο Δήμο Αγίου Δημητρίου σχεδιάζουν ανάλογες δράσεις, για την αντίστοιχη Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας, Δευτέρα 16 έως και την Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου «ημέρα χωρίς αυτοκίνητο».

Με σύνθημα για το 2019  “ας περπατήσουμε όλοι μαζί”, «ασφαλές περπάτημα και ποδηλασία» ο Δήμος για άλλη μια φορά καλεί μικρούς και μεγάλους να συμμετάσχουν στις δράσεις. Σκοπός του είναι να ενθαρρύνει και να παρακινήσει τους δημότες να επιλέγουν βιώσιμους τρόπους μεταφοράς, όπως το περπάτημα, το ποδήλατο, τη Δημοτική συγκοινωνία, μειώνοντας  τις εκπομπές άνθρακα, βελτιώνοντας την ποιότητα ζωής στην πόλη, συμβάλλοντας στην αναβάθμιση της κοινωνικής, της περιβαλλοντικής και  οικονομικής διάστασης του Δήμου μας. 

Τα δρώμενα αυτής της εβδομάδας θα είναι πολλά. Τα πρωινά θα πραγματοποιούνται συναντήσεις με μαθητές δημοτικών σχολείων στο πάρκο του Ασυρμάτου, θα πραγματοποιούνται μαθήματα, διαδραστικά σεμινάρια και συζητήσεις. Οι μαθητές θα έχουν τη δυνατότητα να τα εφαρμόσουν όλα αυτά, μετατρέποντας το πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής σε μια μεγάλη “Ποδηλατούπολη” για ποδηλάτες και πεζούς.  

Παράλληλα οι μικροί μαθητές, με μέσο έκφρασης και δημιουργίας τη ρομποτική θα προσπαθήσουν να κατασκευάσουν το δικό τους οικολογικό όχημα. 

Τα απογεύματα με «ασφαλές περπάτημα και ποδηλασία» σε διάφορα σημεία και γειτονιές του Δήμου παιδιά μαζί με τους γονείς τους θα έχουν τη δυνατότητα να συμμετάσχουν σε διάφορες δραστηριότητες και παιχνίδια μετατρέποντας τον δημόσιο και κοινόχρηστο χώρο  σε χώρο αλληλεπίδρασης, με τα παλιά παιχνίδια της γειτονιάς, επιδαπέδιο φιδάκι, ζωγραφιές στο δρόμο και το πεζοδρόμιο και φυσικά πάρα πολύ ποδήλατο. Ανάλογες δράσεις θα γίνουν και για άτομα με κινητικά προβλήματα όπως για παράδειγμα ένας αγώνας – επίδειξης Βoccia ( Μπότσια) με τη συμμετοχη  αθλητών με βαριές αναπηρίες. 

Θα υπάρχουν και παραστάσεις θεάτρου σκιών με ανάλογη θέματολογία  από τον Καραγκιόζη και την παρέα του όπως και κινηματογραφικές προβολές.

Η κορύφωση των εκδηλώσεων θα είναι την Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου, «ημέρα χωρίς αυτοκίνητο». 

Από τις 15:30 έως και στις 21:30 θα υπάρξει προσωρινή απαγόρευση της κυκλοφορίας των αυτοκινήτων στο τμήμα της  λεωφόρου Αγίου Δημητρίου από τη συμβολή της οδού Λ. Ακρίτα (παλιά Αστυνομία)  έως και την οδό Καράμπαμπα (Δημαρχείο). 

Μια διαφορετική πρόταση για την πόλη.  Ο δρόμος θα ανήκει στους πεζούς, στους ποδηλάτες, στη ζωγραφική, τη μουσική, στην χειροτεχνία, στους μάγους, στους ζογκλέρ, τον αθλητισμό στα παιχνίδια (όπως Κλιματούπολη), στα παιχνίδια με το ποδήλατο και ΟΧΙ στο αυτοκίνητο!

Αξίζει να σημειωθεί το 2018 ο Δήμος Αγίου Δημητρίου βραβεύτηκε για την συμμετοχή του στην Ε.Ε.Κ. από το Υπ. Περιβάλλοντος & Ενέργειας.

Δεν θα πρέπει να παραλείψουμε να αναφέρουμε πως μέσα σε αυτή την εβδομάδα θα γίνουν ενημερώσεις – συζητήσεις  για το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας η αλλιώς Σ.Β.Α.Κ, καθώς και η παρουσίαση – διαβούλευση της πρότασης δικτύου ποδηλατοδρόμων του Δήμου 

Θα γίνει επίσης αναφορά στις μόνιμες εφαρμογές βιώσιμης κινητικότητας που είναι στο στάδιο υλοποιήσης αλλά και κάποιες που ήδη έχουν πραγματοποιηθεί:

1) Η Περιβαλλοντολογική αναβάθμιση και ανάπτυξη πέριξ του σταθμού μετρό  

     Αγίου Δημητρίου. 

2) Η διαμόρφωση της Αγίου Δημητρίου

3) Η Περιβαλλοντολογική αναβάθμιση – ανάπλαση Μεσονησίου

4) Η δημιουργία πάρκου Οικογένειας Αργοστολίου, Βαμβακάρη, 

    Μακρυγιάννη.

5) Ανάπτυξη της Δημοτικής συγκοινωνίας

6) Δημιουργία δημοτικού υπαίθριου χώρου στάθμευσης 

Οι δράσεις θα πραγματοποιηθούν και φέτος με την συνεργασία και την στήριξη  πολλών φορέων όπως και χορηγών, τους οποίους ο Δήμος ευχαριστεί προκαταβολικά και θα τους παρουσιάσει μέσα από τα έντυπα ενημέρωσης και προώθησης των εκδηλώσεων και γενικότερα όλων των προωθητικών ενεργειών που θα πραγματοποιήσει το αμέσως επόμενο διάστημα. 

Όσοι φορείς αλλά και μεμονωμένα κάποιοι επιθυμούν να λάβουν μέρος και να συμμετάσχουν στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας μπορούν να επικοινωνήσουν με τον Δήμο Αγίου Δημητρίου και συγκεκριμένα με τον αντιδήμαρχο Ποιότητας Ζωής  Σπήλιο Διαβολίτση.