Η νέα αντιδήμαρχος Εξυπηρέτησης πολιτών και ισότητας φύλων του Δήμου Αγ. Δημητρίου Ελένη Καντζέλη

322

Η Ελένη Καντζέλη είναι η νέα αντιδήμαρχος Εξυπηρέτησης πολιτών και ισότητας των φύλων. Πρόκειται για μια γυναίκα δραστήρια με έντονη ενασχόληση με τα κοινά. Γεννήθηκε και μεγάλωσε στον Δήμο Αγίου Δημητρίου όπου και ζει με την οικογένειά της και δραστηριοποιείται επίσης επαγγελματικά. Η Ελένη Καντζέλη μιλά στο agiosdimitriosnews.gr για το νέο χαρτοφυλάκιο που ανέλαβε στον Δήμο, τους στόχους της αλλά και για τον δικό της Άγιο Δημήτριο, το σχολείο όπου φοίτησε, τις γειτονιές όπου έπαιζε σαν παιδί.

1. Πώς νιώθετε που αναλαμβάνετε ένα τόσο σημαντικό χαρτοφυλάκιο όπως αυτό της Εξυπηρέτησης των πολιτών αλλά και της ισότητας των φύλων. Πού θα επικεντρωθείτε;  Ποιο θα είναι το έργο σας και ποιος ο σκοπό σας. 

Η δημιουργία της νέας Αντιδημαρχίας Εξυπηρέτησης του πολίτη στοχεύει στο να δοθεί  ένας πιο απλοποιημένος και άμεσος τρόπος εξυπηρέτησης.

Στους στόχους μας είναι τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ) που  βρίσκονται στο Δήμο μας να αναβαθμίσουν τις υπηρεσίες τους στο πρότυπο του e-kep έτσι ώστε η φυσική παρουσία  των πολιτών στις υπηρεσίες του Δήμου μας να μειωθεί στο ελάχιστο, αξιοποιώντας όλα τα εργαλεία της τεχνολογίας και τους κόμβους του gov.gr .

Επίσης να αξιοποιηθούν για την αποτελεσματικότερη εξυπηρέτηση του πολίτη στην καθημερινότητα του τα υφιστάμενα εργαλεία που υπάρχουν στο Δήμο μας, η πλατφόρμα City Agenda (ηλεκτρονική αποστολή αιτήματος του πολίτη) και η γραμμή του Δημότη  με τον πενταψήφιο αριθμό 15371 .

Όσον αφορά  τα θέματα ισότητας των φύλων η Δήμαρχος Μαρία Ανδρούτσου στοχεύει στην ενίσχυση και στην ανάδειξη του κομβικού ρόλου της γυναίκας στην κοινωνίας μας.

Η τοποθέτησή μου λοιπόν πέραν από τιμητική έχει και ένα  ισχυρό μήνυμα προς όλες και όλους. Η ισότητα των φύλων είναι ζήτημα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και αφορά τον κόσμο όπου θα ζήσουν τα παιδιά μας, οι κόρες, οι γιοι μας και τα εγγόνια μας.

Η Δημοτική Επιτροπή ισότητας (ΔΕΠΙΣ) του Δήμου στην οποία είμαι πρόεδρος από το 2011, είναι συμβουλευτικό όργανο προς το Δημοτικό Συμβούλιο συνεργάζεται με πολλούς φορείς, με υπηρεσίες  του Δήμου, τοπικούς φορείς. Εισηγείται και συμμετέχει στην εκπόνηση Σχεδίου Δράσης για την Ισότητα των Φύλων, διατυπώνει προτάσεις, ενέργειες δράσεις κ.α.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι το έργο  της Δημοτικής Επιτροπής Ισότητας στον Δήμο μας  επικουρείται σε συνεργασία με τους τοπικούς συλλόγους Γυναικών.

Επομένως, το χαρτοφυλάκιο μου περιλαμβάνει ζητήματα ισότητας φύλων σε όλες τις εκφάνσεις της, την  έμφυλη βία και τις προεκτάσεις της, φαινόμενο που έχει λάβει εκρηκτικές διαστάσεις στη χώρα μας. Επιπλέον, τους τελευταίους μήνες ζήσαμε τη στιβάδα των αποκαλύψεων που αφορούν σε θέματα σεξουαλικής και όχι μόνο κακοποίησης γυναικών στον χώρο του αθλητισμού, του πολιτισμού, κ.α. Τα περιστατικά αυτά σε συνδυασμό με την αυξανόμενη ενδοοικογενειακή βία λόγω του εγκλεισμού που βιώνουμε τα τελευταία δύο χρόνια  καθιστούν αναγκαία την επαγρύπνηση και τη δράση μας.

Ως σύζυγος, μητέρα και εργαζόμενη γυναίκα, αισθάνομαι  ότι οι στόχοι, οι  δράσεις και οι ενέργειες μας θα πρέπει να έχουν το ανάλογο αποτύπωμα στην τοπική μας κοινωνία .

2. Ποιες θέσεις έχετε υπηρετήσει κατά το παρελθόν; Ποιες θεωρείται πως υπήρξαν σταθμός για εσάς;

Η Δήμαρχος μας κα Μαρία Ανδρούτσου είναι στο τιμόνι του Δήμου Αγίου Δημητρίου από το 2011. Όταν η ίδια αναζητούσε εθελοντές για να χαράξει τη νέα στρατηγική της πόλης μας, αποδέχτηκα την τιμητική αυτή πρόσκληση, γιατί  μοιραστήκαμε  όλοι και όλες μαζί στη  νέα ομάδα που δημιουργήθηκε,  τον κοινό μας  στόχο «Αλλάζουμε την Πόλη». Χαίρομαι που αυτή η ομάδα κάθε χρόνο από τότε μεγαλώνει και συνεχίζει να οραματίζεται.

Οι αλλαγές στην πόλη μας είναι δομικές και θεσμικές αλλά θα ήθελα να περιοριστώ σε αυτά που αφορούν την δική μου  ενασχόλησή μου στις θέσεις που υπηρέτησα τα τελευταία 10 χρόνια τόσο  ως αντιπρόεδρος στις νεοσύστατη τότε Δευτεροβάθμια σχολική επιτροπή 2011-2013, ως πρόεδρος της Δημοτικής επιτροπής ισότητας 2011-έως σήμερα, ως αντιδήμαρχος κοινωνικής μέριμνας 2013-2017 και ως πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου  2019-2021.

Αυτό που μπορώ να μοιραστώ μαζί σας, για την οικονομία του χρόνου, είναι ότι αισθάνομαι  πολύ ευτυχής για όλα εκείνα τα «μικρά» και τα «μεγάλα» επιτεύγματα,  που έχουμε πετύχει με όλες τις ομάδες που συνεργάστηκα.

Σίγουρα σταθμός στις μέχρι τώρα θέσεις ευθύνης που μου έχει αναθέσει η Δήμαρχος υπήρξε η Αντιδημαρχία της Κοινωνικής Μέριμνας τo 2013 που με την αμέριστη βοήθεια της και των συνεργατών μου, στη Μνημονιακή περίοδο,  στήσαμε κοινωνικές δομές  (from the scratch) εκμεταλλευόμενοι τις σχετικά μικρές Εθνικές και Ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις, όπου αυτό ήταν εφικτό, όπως το «Κοινωνικό Φαρμακείο», το «Κοινωνικό Παντοπωλείο», τα Συσσίτια, την Ιματιοθήκη. Επίσης την οργάνωση και αναβάθμιση των ήδη καλά δομημένων υπηρεσιών, της Κοινωνικής Υπηρεσίας, των ΚΑΠΗ και των Δημοτικών Ιατρείων της πόλης μας καθώς και της αδιάλειπτης στήριξης της δομής Βοήθεια στο σπίτι. Έτσι, δημιουργήσαμε  ένα πλέγμα κοινωνικών παροχών και αλληλεγγύης στις ασθενείς κοινωνικά ομάδες  και είμαι  ιδιαίτερα ευγνώμων, που έζησα  και μοιράστηκα  αυτή τη μοναδική εμπειρία  με αξιοσημείωτους ανθρώπους.

3. Γεννηθήκατε και ζείτε ακόμα και σήμερα στον Άγιο Δημήτριο. Πείτε μας δυο λόγια για εσάς, για την επαγγελματική σας πορεία και τις ασχολίες σας. 

Γεννήθηκα το 1969 και Ζω και δραστηριοποιούμαι στον Δήμο Αγίου Δημητρίου . Η καταγωγή μου είναι από την Κράψη Ιωαννίνων. Αν και νηπιαγωγός ποτέ δεν άσκησα το επάγγελμα. Είμαι  ελεύθερος επαγγελματίας έχοντας δύο επιχειρήσεις. Η μία ασχολείται με ασφαλιστικές εργασίες και η άλλη είναι στο χώρο της ομορφιάς.

Είμαι παντρεμένη με τον Δημήτρη Καρανικολάου και έχουμε αποκτήσει δύο παιδιά τον Χρήστο και την Έρρικα. Είμαι  από το 2012 πρόεδρος της Αδελφότητας των Απανταχού Κραψιτών Ν.Ιωαννίνων  με έδρα στην οδό Ηπείρου 41 στον Άγιο Δημήτριο.

4. Τι είναι για εσάς ο Άγιος Δημήτριος. Τι συναισθήματα σας δημιουργεί μια απλή βόλτα στους δρόμους του; 

Ο Δήμος μας όσο και αν σας φαίνεται παράξενο, στα μάτια μου διατηρεί  πολλά από  εκείνα τα νοσταλγικά στοιχεία  της τοπικής κοινωνίας που συναντά κανείς σήμερα μόνο στην περιφέρεια.

Αρχικά η θέση της εκκλησίας, του πολιούχου μας του Αγίου Δημητρίου, δεσπόζει στο κεντρικό σημείο της πόλης μας και φέρει την ονομασία του Δήμου μας.  Το ιστορικό τρίγωνο της πόλης μας, γύρω από τον Ι.Ν. Αγίου Δημήτριου  που περικλείεται από τις οδούς Αγίου Δημητρίου, Κων/νου Καραμανλή (Αναπαύσεως) και 25ης Μαρτίου, με την τοπική  αγορά  να ενσωματώνει ακόμα και σήμερα στοιχεία μιας άλλης εποχής διατηρώντας, τα τοπόσημα και  το ηχόχρωμα της.

Ακόμη και σήμερα περιδιαβαίνοντας την πόλη,  θα συναντήσεις γνώριμους , από πάντα, ανθρώπους  και σίγουρα θα έχεις την ευκαιρία να  ανταλλάξεις πολλές μα πολλές «καλημέρες» και προσωπικές κουβέντες.  Αξίζει να αναφερθεί ότι  στον δήμο μας διατηρούνται ακόμα πολλές μονοκατοικίες όπου ζουν πολλές οικογένειες, που τα παιδιά τους και τα εγγόνια τους παρέμειναν στην πατρογονική τους εστία και συνεχίζουν να δραστηριοποιούνται εντός του Δήμου.

Θυμάμαι τον εαυτό μου να έχω  παίξει για ώρες ανέμελα, σε χωματόδρομους, στα ρέματα  (Οθωνος, Βεργίνας, Πικροδάφνης) και τις γειτονιές του Δήμου .

Στην εφηβεία μου πήγα στο «ΣΤΡΟΓΓΥΛΟ ΣΧΟΛΕΙΟ» έργο του μοντερνιστή αρχιτέκτονα Τάκη Ζενέτου, που έχει χαρακτηριστεί ως το «σχολείο του μέλλοντος», καθώς οι παροχές του και ο σχεδιασμός του, το έκαναν ιδιαίτερα ασυνήθιστο για την εποχή του και για τα ελληνικά δεδομένα.

Τον Δήμο μας διασχίσει το ρέμα της Πικροδάφνης ένα από τα 13 ανοιχτά ρέματα της Αττικής το οποίο έχει χαρακτηριστεί ρέμα ιδιαίτερου φυσικού κάλλους και καταφύγιο 150 διαφορετικών πουλιών.

Για τους παραπάνω και για πολλούς άλλους λόγους που για την οικονομία  του χρόνου δεν προλαβαίνουμε να αναφερθούμε, στηρίζω την τοπική αγορά και επαγγελματίες του Δήμου μου! Αγαπώ τον Άγιο Δημήτριο, αγαπώ τον τόπο που ΖΩ!