Οι εθελοντικές δράσεις του Δήμου Αγίου Δημητρίου με αφορμή την 5η Δεκεμβρίου «Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντισμού»

276

Όλο και περισσότερο τα τελευταία χρόνια ανθούν στους Δήμους της χώρας μας πολλές και ιδιαίτερες εθελοντικές δράσεις που αφορούν στον άνθρωπο, το περιβάλλον και τα ζώα. Η εμφάνιση πολλών και έντονων κοινωνικών θεμάτων, απόρροια τόσο της οικονομικής όσο και της πρόσφατης υγειονομικής κρίσης, σε συνδυασμό με την αδυναμία του κράτους αρκετές φορές να τα διαχειριστεί, ήταν η αιτία για τη δημιουργία εθελοντικής ανιδιοτελούς παρέμβασης από άτομα και θεσμούς.

Έτσι και στον Δήμο Αγίου Δημητρίου, όπως αναφέρει ο  Αντιδήμαρχος Κοινωνικού Φροντιστηρίου, Εθελοντισμού και Νέας Γενιάς Πάνος Μπαντούνας, έχει οργανωθεί ένα ευρύ φάσμα εθελοντικών δράσεων και δομών με πρωτοβουλία της Δημοτικής αρχής και με συμμετοχή ενεργών πολιτών.


Ο καθαρισμός του ρέματος της Πικροδάφνης από εθελοντές πολίτες, φορείς και μέλη των σχολικών κοινοτήτων, υπό την καθοδήγηση του Δήμου, είναι μια δράση που αποτελεί πλέον θεσμό και πραγματοποιείται κάθε χρόνο με αφορμή την «Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος». Πέραν του σημαντικού πρακτικού αποτελέσματος του καθαρισμού και του μηνύματος ευαισθητοποίησης της τοπικής κοινωνίας σε θέματα προστασίας του Περιβάλλοντος, είναι επίσης, μια καλή ευκαιρία επαφής και γνωριμίας με την πανίδα και τη χλωρίδα ενός φυσικού βιότοπου μέσα στον σύγχρονο αστικό ιστό.

Οι εθελοντικές δράσεις προστασίας και φροντίδας αδέσποτων ζώων χαρακτηρίζουν την πόλη μας και τη συγκαταλέγουν ανάμεσα σε αυτές που έχουν ως άμεση προτεραιότητα την ενθάρρυνση τέτοιων φιλοζωικών πρωτοβουλιών. Δεκάδες εθελοντές ταΐζουν με τροφή που χορηγεί ο Δήμος αδέσποτα ζώα, περιθάλπουν μέχρι την υιοθεσία τους εγκαταλελειμμένα κατοικίδια, βοηθούν πολλές φορές στη μεταφορά ζώων για ιατρική φροντίδα ή στείρωση σε εξειδικευμένους κτηνιάτρους, με έξοδα του Δήμου μας.

Και στον τομέα όμως της κοινωνικής προσφοράς μέσω εθελοντικών δράσεων ο Δήμος μας πρωτοπορεί με ιδιαίτερη ευαισθησία και ευγένεια. Κάθε χρόνο, σε συνεργασία με διάφορους φορείς και εθελοντές, γίνεται συλλογή σχολικών ειδών για τα παιδιά των οικογενειών του Κοινωνικού Παντοπωλείου, στην έναρξη κάθε σχολικής χρονιάς, και παιχνιδιών και βιβλίων τα Χριστούγεννα και το Πάσχα.

Επίσης, πραγματοποιείται συγκέντρωση φαρμάκων για το Κοινωνικό Φαρμακείο και ειδών ρουχισμού για τη Δημοτική μας Ιματιοθήκη. Επιπρόσθετα, άμεση είναι η αντίδραση Δήμου και εθελοντών σε κάλεσμα συγκέντρωσης τροφίμων και άλλων ειδών σε περιοχές που έχουν υποστεί φυσικές καταστροφές, όπως πρόσφατα στις πυρόπληκτες περιοχές Εύβοιας, Ηλείας κ.α. . Στις εθελοντικές δράσεις δεν θα μπορούσαμε να μην αναφερθούμε και στις τακτικές αιμοδοσίες που διοργανώνει το Τμήμα Υγείας και Πρόνοιας, καθώς και στην ετήσια Λαμπαδηδρομία, που συνδιοργανώνεται με την Πανελλήνια Οργάνωση Συλλόγων Εθελοντών Αιμοδοτών και την Ένωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων του Δήμου μας.

Σταθερή και μόνιμη εθελοντική κοινωνική δομή στον Δήμο μας από τα χρόνια της κρίσης  είναι το Κοινωνικό Φροντιστήριο (Κ.Φ.Α.Δ.). Ιδρύθηκε τον Δεκέμβριο του 2013 με ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου και μετρά ήδη εννέα σχολικές χρονιές, πάνω από 800 μαθήτριες και μαθητές και πάνω από 200 εθελόντριες και εθελοντές μέσα σε αυτά τα οκτώ χρόνια. Το Κοινωνικό Φροντιστήριο παρέχει πρόσθετη διδακτική στήριξη σε παιδιά οικογενειών που λόγων κοινωνικοοικονομικών δυσκολιών δεν δύνανται να προσφύγουν σε ιδιωτικό φροντιστήριο.

Τα μαθήματα γίνονται από εθελοντές εκπαιδευτικούς όλων των ειδικοτήτων, ενώ τα τελευταία τρία χρόνια παρέχονται και δωρεάν συνεδρίες επαγγελματικού προσανατολισμού. Η συμμετοχή όλο και περισσότερο νέων καθηγητών έχει καταστήσει, πλην των άλλων, το Κοινωνικό μας Φροντιστήριο φυτώριο νέων επιστημόνων της πόλης μας και όμορων δήμων.

Αν θες και εσύ να συμμετέχεις σε μια εθελοντική δράση, ο Δήμος μας έχει αναπτύξει όλα αυτά τα χρόνια μια ευέλικτη πλατφόρμα εκδήλωσης εθελοντικής προσφοράς με αντικείμενα για όλα τα πιθανά ενδιαφέροντα, όπως δράσεις που αφορούν στην κοινωνική αλληλεγγύη, το περιβάλλον, τα αδέσποτα, τον πολιτισμό, το Κοινωνικό Φροντιστήριο.

Με ένα κλικ …ΕΔΩ και τη συμπλήρωση κάποιων βασικών στοιχείων, μπορείς να έρθεις μαζί μας.
Σε περιμένουμε, να δράσουμε μαζί!