Ξεκινούν οι διαδικασίες για την υλοποίηση του Σχεδίου Βιώσιμης Κινητικότητας στον Δήμο Αγίου Δημητρίου

1086

Διανύουμε την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας και πέρα από τις δράσεις και τις δραστηριότητες που πραγματοποιούνται σε διάφορες γωνιές του Δήμου Αγίου Δημητρίου είναι επίσης σημαντικό να εστιάσουμε στο γεγονός πως ξεκινά στον Δήμο η διαδικασία για την υλοποίηση του ΣΒΑΚ, ενός Σχεδίου Βιώσιμης Κινητικότητας.

Ο Άγιος Δημήτριος Αττικής, είναι ο πρώτος αστικός δήμος που ξεκινά την εκπόνηση ΣΒΑΚ υπό τον συντονισμό και την επικοινωνιακή υποστήριξη του CIVINET. Με την επιλογή του αυτή εντάσσεται σε μια πολύ δυναμική ομάδα καινοτόμων Δήμων που αποφάσισαν να μοιραστούν κοινό όραμα, μεθοδολογία και ταυτότητα, ενώνοντας δυνάμεις για την αξιοποίηση των δεκάδων ευκαιριών που αναδύονται με την εκπόνηση του ΣΒΑΚ.

Τι είναι το ΣΒΑΚ

Φαντάσου ένα μέρος, όπου τα αυτοκίνητα δίνουν χώρο στους πεζούς και τους ποδηλάτες, τα πεζοδρόμια έχουν φτιαχτεί για περπάτημα και όχι για στάθμευση, η συγκοινωνία είναι συμφέρουσα και εξυπηρετική, οι δημόσιοι χώροι είναι λειτουργικοί, και όλα αυτά τα έχουν συναποφασίσει οι ίδιοι οι κάτοικοι του!  Αυτό το μέρος μπορεί να είναι η γειτονιά σου, η πόλη σου ή το νησί σου, ύστερα από την υλοποίηση ενός ΣΒΑΚ, ενός Σχεδίου Βιώσιμης Κινητικότητας.

Ποια είναι η διαδικασία

Για την εκπόνηση ενός Σχεδίου Βιώσιμης Κινητικότητας συγκροτείται μια ομάδα που ονομάζεται «ομάδα του ΣΒΑΚ» και αποτελείται από μηχανικούς και άλλους υπαλλήλους του Δήμου, από ειδικούς επιστήμονες στη βιώσιμη κινητικότητα και από στελέχη της δημοτικής αρχής.

Η ομάδα του ΣΒΑΚ οφείλει σε κάθε βήμα της διαδικασία σχεδιασμού, να καλεί σε ενημέρωση και διαβούλευση:

  • Εκπροσώπους των άλλων δημοτικών παρατάξεων
  • Εκπροσώπους των τοπικών φορέων
  • Εκπροσώπους φορέων περιφερειακής ή εθνικής κλίμακας
  • Κάθε ενδιαφερόμενο πολίτη

Ποιοι μπορούν να συμμετάσχουν

Το ΣΒΑΚ είναι ένα ανοιχτό και δημοκρατικό εργαλείο όπου μπορούν όλοι να συμμετέχουν ενεργά.

  • Αν είσαι πολίτης, έχεις τη δυνατότητα όχι μόνο να επισημάνεις προβλήματα μετακίνησης που συναντάς, αλλά και να προτείνεις λύσεις ή νέες ιδέες για τη βελτίωση της περιοχής σου.
  • Αν ανήκεις σε τοπικό φορέα, έχεις τη δυνατότητα να εκφράσεις τις ανάγκες και τα προβλήματα των ανθρώπων που εκπροσωπείς, καθώς και σκέψεις σχετικά με τη γειτονιά που οραματίζεστε.

Η Ομάδα του ΣΒΑΚ δεσμεύεται ότι οι προτάσεις σου δεν θα μείνουν ξεχασμένες στο συρτάρι, αλλά θα αξιολογηθούν και θα απαντηθούν σε εύλογο χρονικό διάστημα.

Περισσότερα σχετικά με το ΣΒΑΚ αλλά και την εγγραφή για συμμετοχή στη διαδικασία μπορείς να βρεις εδώ.