Οικιακή ασφάλεια: Όλα όσα πρέπει να προσέξετε σε ενδεχόμενη διάρρηξη στο σπίτι σας

3652

Η έννοια της ασφάλειας σε όλα της τα επίπεδα, ξεκινά από τον τρόπο σκέψης μας και την αντίληψη για το αν μπορεί ή όχι να είμαστε το επόμενο θύμα. Η καθημερινή ρουτίνα και η συγκυρία ότι μπορεί να μην έχουμε έρθει ποτέ ως τώρα αντιμέτωποι με μια βίαιη και απειλητική κατάσταση για την περιουσιακή και σωματική μας ακεραιότητα, δεν μας εξασφαλίζει αυτόματα ότι δεν πρόκειται να συμβεί στο μέλλον. 

Άρα πριν αναλύσουμε το τι μπορούμε και τι δεν μπορούμε να κάνουμε για να είμαστε πιο ασφαλείς στο σπίτι μας, πρώτα πρέπει να αναλογιστούμε και αξιολογήσουμε πόσο ανασφαλείς είμαστε στο σπίτι μας. 

Αν πιστεύουμε ακράδαντα ότι είμαστε απόλυτα ασφαλείς, ότι αφού δεν μας έχει συμβεί μέχρι τώρα δεν θα μας συμβεί ποτέ και ότι γενικά το όλο θέμα δεν μας αφορά, τότε να θυμάστε ότι είναι σαν να βάζουμε μια τεραστία ταμπέλα στην είσοδο του σπιτιού μας, που γράφει «Ανοικτό» σαν αυτές που έχουν τα καταστήματα και γραφούν από κάτω το ωράριο λειτουργιάς. 

Η νοοτροπία του «ωχ μωρέ σε μένα θα τύχει;», «καλά, πέντε λεπτά πάω μέχρι το μπακάλικο, σιγά μην αμπαρώσω όλο το σπίτι» ή «αφήνω διάπλατα πόρτες και παράθυρα να πάρουμε λίγο αέρα», είναι μερικά από τα στοιχεία που σας κάνουν άμεσα στόχους. 

Ας δούμε τώρα το θέμα από την μεριά του εισβολέα, αφού πρώτα ξεκαθαρίσουμε τα είδη των οικιακών απειλών. Ο Κος. Βασίλης Πετρίδης, επικεφαλής εκπαιδευτής Krav Maga Science και ειδικός σε θέματα ασφάλειας μίλησε στο Agios Dimitrios News και μας αποκαλύπτει όλα όσα πρέπει να προσέξουμε αν γίνει μια διάρρηξη στο σπίτι μας ή αν θέλουμε να αποφύγουμε οποιαδήποτε εισβολή.

Κλοπή: Παράνομη αφαίρεση περιουσιακών στοιχείων, χωρίς οι δράστες να γίνουν αντιληπτοί.

Ληστεία: Παράνομη αφαίρεση περιουσιακών στοιχείων, όπου οι δράστες γίνονται αντιληπτοί, με πιθανότητα απρόβλεπτων και βίαιων καταστάσεων.  

Στην πρώτη περίπτωση το θετικό είναι το ότι οι συνέπειες είναι μόνο υλικές, ενώ στην δεύτερη περίπτωση οι συνέπειες μπορεί είναι σοβαροί τραυματισμοί, ισόβιος βασανισμός από το μετατραυματικό στρες ή θάνατος. 

Όσο αφορά την οικιακή μας ασφάλεια θα δώσουμε έμφαση στον τύπο εισβολέα που ονομάζεται «Αρπακτικό πόρων» δηλαδή θέλει να αποκτήσει κάτι χειροπιαστό, όπως, μετρητά, το αυτοκίνητο μας, κοσμήματα, όπλα, αντικείμενα που μπορεί εύκολα να μεταφέρει και εύκολα να πουλήσει. Η κατηγορία εγκλήματος, που οργανωμένα και σχεδιασμένα βάζει στόχο ένα σπίτι ή μια οικογένεια λόγω της μεγάλης οικονομικής δύναμης που μπορεί να διαθέτει ή μιας πληροφορίας για κάτι μεγάλης αξίας που μπορεί να έχει στην κατοχή της, είναι μια άλλη περίπτωση πολύ πιο δύσκολη να αντιμετωπιστεί, αν και η βασική ιδέα και τα στοιχειώδη μέτρα πρόληψης ισχύουν και σε αυτή την περίπτωση. 

Αρπακτικό πόρων, είναι ένας επαγγελματίας που γνωρίζει την δουλειά του, τους κινδύνους και τον νομό. Υπάρχει βέβαια και η περίπτωση να είναι εθισμένος σε ουσίες κάτι που κάνει την ψυχοσύνθεση του πιο περιπλοκή και την λογική του μπερδεμένη. Όπως και να έχει ούτε στη μια περίπτωση ούτε στην άλλη θα ήθελε να αναγνωριστεί ή συλληφθεί. 

Ένα αρπακτικό πόρων, αναζητά το εύκολο κέρδος και το ελάχιστο ρίσκο. Στην καθημερινότητα μας κάτι τέτοιο μπορεί να είναι η ανοικτή μπαλκονόπορτα, η ξεκλείδωτη πόρτα, ο ελλιπής φωτισμός, το παράθυρο του μπάνιου, μια πολυκατοικία με πάρα πολλά διαμερίσματα, κ.α.

Ας δούμε λοιπόν τι μπορούμε να κάνουμε για να αυξήσουμε τον βαθμό της οικιακής μας ασφάλειας. 

Σκέψου σαν αρπαχτικό. 

Για να προστατέψεις το σπίτι σου από μια εισβολή, θα πρέπει πρώτα να μπεις στο μυαλό αυτού που θα ήθελε να μπει σπίτι σου. Βγες έξω από το σπίτι σου αφού πρώτα κλείσεις και κλειδώσεις τα πάντα. Αν θες μπορείς να έχεις μαζί σου και κάποιον έμπιστο φίλο ή τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας σου. Τώρα ψάξε να βρεις τα τρωτά σημεία του σπιτιού σου. Σκέψου σαν κλέφτης. Με τι τρόπο θα μπορούσες να μπεις σπίτι σου. Αν βρεις εύκολα τρόπο, τότε έχεις σοβαρό θέμα τρωτότητας. Αν τα αλουμίνια σου δεν κλειδώνουν, αν εύκολα μπορείς να σκαρφαλώσεις και να μπεις από το παράθυρο του μπάνιου, αν με μια σπρωξιά η εξώπορτα ανοίγει και αν όλα αυτά συνοδεύονται από πλούσια βλάστηση, μεγάλους φράκτες και σκοτάδι που θα κάνουν τον εισβολέα να προσεγγίσει το σπίτι χωρίς να μπορεί να γίνει αντιληπτός, τότε τα πράγματα είναι ακόμα χειρότερα. Ενώ πολλές φορές όχι απλά αφήνουμε το σπίτι μας ορθάνοιχτο αλλά έχουμε ακόμα και σκάλες, εργαλεία και ότι άλλο χρειάζεται ο υποψήφιος εισβολέας στην πυλωτή ή τον κήπο μας να τον περιμένουν. 

Θωρακίζοντας εξωτερικά το σπίτι μας

Είτε μένετε σε πολυκατοικία είτε σε μονοκατοικία, κλαδέψτε ώστε να περιορίσετε την βλάστηση. Αυτό θα βοηθήσει ώστε να είναι εύκολο να αντιληφθείτε εσείς ή κάποιος γείτονας μια περίεργη παρουσία. 

Φώτα, φώτα, φώτα. Όλα τα εγχειρίδια για την ασφάλεια των σπιτιών, συμφωνούν ότι τα φώτα και ειδικά αυτά που ανάβουν με την κίνηση είναι ιδιαίτερα αποτρεπτικά. Είναι μια πολύ καλή προληπτική προσέγγιση να βάλετε φώτα με ανιχνευτή κίνησης όχι μόνο σε κήπους και πυλωτές αλλά ακόμα και στα μπαλκόνια. Θα σας βοηθήσουν να αντιληφθείτε εύκολα αν κάποιος πλησιάσει. 

Καθαρή και περιποιημένη είσοδος χωρίς συσσωρευμένη αλληλογραφία. Αν φύγετε διακοπές, συνεννοηθείτε με κάποιον γείτονα να σας μαζεύει την αλληλογραφία. Σε διαφορετική περίπτωση απλά ανακοινώνετε στον υποψήφιο εισβολέα ότι το σπίτι είναι άδειο. Το ίδιο ισχύει και για τις εταιρίες courier. Δεν είναι δύσκολο να παρακολουθήσει κανείς τον διανομέα, να δει ότι ο παραλήπτης δεν είναι σπίτι και στην συνέχεια από το ειδοποιητήριο να δει το όνομα και να εισβάλει στο αντίστοιχο διαμέρισμα. Σε αυτήν την περίπτωση όταν περιμένετε δέματα μέσω εταιριών courier θα ήταν καλό να έχετε γραμμένο πάνω στο γραμματοκιβώτιο μια σημείωση ώστε ρίξουν το ειδοποιητήριο μέσα και όχι να το κολλήσουν πάνω στην εξώπορτα. Πάντα βέβαια υπάρχει η περίπτωση να διαρρηχθεί και το γραμματοκιβώτιο.

Μια αρκετά αποτρεπτική ενέργεια, είναι η τοποθέτηση καμερών. Οι κάμερες όμως για να είναι αποτελεσματικές, πρέπει η γωνία λήψης τους να είναι σε τέτοια θέση που να μπορούν να απαθανατίσουν πρόσωπα και όχι σε σημεία που με ένα καπέλο ο εισβολέας θα είναι εντελώς αγνώριστος. Μην ξεχνάτε τα αρπάχτηκα πόρων δεν θέλουν ούτε να αναγνωριστούν ούτε να συλληφθούν. 

Όταν μιλάμε για πολυκατοικίες θα πρέπει όλοι οι ένοικοι να συνειδητοποιήσουν τον κίνδυνο. Να κλείνουν και να κλειδώνουν την πόρτα της πολυκατοικίας, να μην ανοίγουν σε αγνώστους και γενικά να είναι σε επαγρύπνηση. Δεν είναι κακό να ειδοποιήσουν την αστυνομία αν αντιληφθούν κάτι ύποπτο, ακόμα και αν τελικά αποδειχτεί ότι δεν ήταν τίποτα. 

Εξώπορτα 

Αν και οι περισσότεροι πιστεύουν ότι οι εισβολείς μπουκάρουν από παράθυρα, βεράντες, κ.α. η εμπειρία δείχνει ότι η νούμερο ένα επιλογή για εισβολή είναι η μπροστινή πόρτα. Μια παλιά ξύλινη πόρτα, με μια σπρωξιά ή μια κλοτσιά θα ανοίξει στο δευτερόλεπτο. Μια πόρτα ασφαλείας κακής ποιότητας πάλι δεν προσφέρει ιδιαίτερη προστασία. Μια ποιοτική πόρτα ασφαλείας με μια καλή κλειδαριά προσφέρει ως ένα βαθμό μια ασφάλεια. Ο ευκαιριακός κλέφτης ίσως προτιμήσει μια άλλη πόρτα από το να μπλέξει με το άνοιγμα μιας δυσκολότερης που θα του πάρει ώρα. Αν λοιπόν σκοπεύετε να αναβαθμίσετε την πόρτα σας, επιλέξτε μια πόρτα που θα κάνει πραγματικά τη δουλειά της, να αφήνει τα αρπακτικά απ’ έξω. 

Παράθυρα – μπαλκονόπορτες

Κλείνετε πάντα και κλειδώνετε τα παράθυρα και τις μπαλκονόπορτες. Μην θεωρείτε ότι επειδή είναι τζάμι το κλείδωμα δεν θα κάνει δουλειά. Οι εισβολεις συνήθως αποφεύγουν να σπανέ τζάμια. Κάνουν πολύ θόρυβο και υπάρχει κίνδυνος τραυματισμού. Βάλτε δαγκάνες και πύρους στα παράθυρα σας για περισσότερη ασφάλεια. Δώστε μεγάλη προσοχή στο παράθυρο του μπάνιου. Είναι συνήθεια πολλών να το αφήνουν ανοικτό. Το παράθυρο του μπάνιου είναι και αυτό από τα γνωστά σημεία πρόσβασης σε ένα σπίτι.

Συναγερμός 

Ένας ποιοτικός συναγερμός, σωστά τοποθετημένος είναι ένα από τα καλύτερα αποτρεπτικά μέσα. Θα πρέπει να είναι συνδεδεμένος με κέντρο και οι εξωτερικές σειρήνες να είναι καθαρές με καινούργια αυτοκόλλητα της εταιρίας λήψης σημάτων και όχι βρόμικα, παραμελημένα ή με αυτόκλητα εταιριών που δεν λειτουργούν πια. Μην κάνετε οικονομία και σταματάτε τις συνδρομές σας στα κέντρα λήψης σημάτων. Ένας συναγερμός που απλά χτυπάει, δεν θα σας προσφέρει καμία βοήθεια. Όταν το σύστημα συναγερμού σας είναι και φαίνεται σύγχρονο και προσεγμένο, εκπέμπει την ιδέα ότι έχετε λάβει σοβαρά τα μέτρα ασφαλείας σας. Σε επόμενο άρθρο θα αναλύσουμε πως μπορούμε να μετατρέψουμε τον συναγερμό μας από αμυντικό σε επιθετικό. 

Εσωτερική θωράκιση

Το συγκεκριμένο άρθρο, έχει σκοπό να ενημερώσει με βασικές πληροφορίες το κοινό για την περίπτωση κλοπής από αρπαχτικά πόρων. Όπως προαναφέραμε στην περίπτωση της κλοπής ο δράστης δεν γίνετε αντιληπτός από το θύμα. Το θύμα μπορεί να απουσιάζει, να βρίσκεται σε άλλο μέρος του σπιτιού ή να κοιμάται. Η περίπτωση της ληστείας που ο / οι δράστες έρχονται σε επαφή με το θύμα, είναι κάτι πολύ πιο σύνθετο, πολύπλοκο και επικίνδυνο και θα αναλυθεί σε άλλο άρθρο. 

Χρηματοκιβώτια – κρυψώνες 

Αν τελικά τα αποτρεπτικά μέτρα αποτύχουν και ο/οι εισβολείς καταφέρουν να εισβάλουν, ο χρόνος που έχουν στην διάθεση τους είναι 7-10 λεπτά. Είναι ο χρόνος που αρκετοί συλληφθέντες έχουν αναφέρει στις καταθέσεις τους ότι ρισκάρουν μέσα σε ένα σπίτι. Το πρώτο μέρος που πάντα ψάχνουν είναι αυτό που συνήθως επιλεγούμε να κρύψουμε αυτά που ψάχνουν, όπως κοσμήματα, λεφτά, έγγραφα, όπλα. Και αυτό το μέρος δεν είναι άλλο από την κρεβατοκάμαρα. Δεν είναι λίγες οι φορές που στις ειδήσεις βλέπουμε εικόνες από σπίτια που έχουν διαρρηχθεί με τις κρεβατοκάμαρες άνω κάτω. Το επόμενο μέρος είναι η κουζίνα και ιδιαίτερα το ψυγείο. Μαρτυρίες θυμάτων μας λένε ότι μετά από μια διάρρηξη βρήκαν τους αρακάδες και τα φασολάκια στο πάτωμα. Γνωρίζοντας αυτές τις πληροφορίες μπορείτε να λάβετε μέτρα αντιπερισπασμού και να χρησιμοποιήσετε κρυψώνες ή τοποθέτηση χρηματοκιβωτίου σε πιο περίεργα και άσχετα σημεία. 

Tips οικιακής ασφαλείας 

Βάλτε μια ταμπέλα προσοχή σκύλος ανεξάρτητα να έχετε ή όχι σκύλο. 

Κρεμάστε στην εξώπορτα ένα λουρί μεγαλόσωμου σκύλου. Αν βρείτε ένα μεταχειρισμένο ακόμα καλύτερα. 

Αφήστε έξω από την εξώπορτα σας, ειδικά αν μένετε μόνοι σας δυο ζευγάρια παπούτσια. 

Προτιμήστε το ένα να είναι ανδρικό και ιδιαίτερα μεγάλο νούμερο. Ιδανικές είναι λαστιχένιες γαλότσες κήπου νούμερο τουλάχιστον 45. Αυτή η ενέργεια θα δημιουργήσει ένα σκηνικό ότι κάποιος ιδιαίτερα μεγαλόσωμος κατοικεί μαζί σας. 

Κολλήστε αυτοκόλλητα κάποιας εταιρίας security στην εξώπορτα και περιμετρικά του σπιτιού σας. Ανεξάρτητα αν είναι αλήθεια ή όχι μπορεί να αποβούν αποτρεπτικά. 

Κλειδώνετε πάντα τις πόρτες και τα παράθυρα σας. 

Φώτα – φώτα – φώτα. 

Μην αφήνετε ανοικτές τις κουρτίνες όταν λείπετε. Δεν υπάρχει λόγος να δίνετε πληροφορίες του εσωτερικού του σπιτιού σας. 

Έχετε πάντα μια λάμπα με χρονοδιακόπτη να ανάβει συγκεκριμένη ώρα το βράδυ. Ιδανικό ειδικά αν λείπετε είναι να έχετε μια ακόμα λάμπα σε κάποιο υπνοδωμάτιο. Κάποιος που παρακολουθεί και βλέπει ένα φωτισμένο σπίτι χωρίς κίνηση, αμέσως θα καταλάβει ότι κανείς δεν είναι μέσα. Αν όμως ανάβει κάποιο φως σε ένα υπνοδωμάτιο θα υποθέσει ότι ίσως κάποιος διαβάζει ή κοιμάται.

Να θυμάστε οι ευκαιριακοί κακοποιοί, τα αρπαχτικά πόρων, δεν θέλουν να αναγνωριστούν και συλληφθούν. Για τον λόγω αυτό ψάχνουν θύματα και όχι αντίπαλους. 

Βασίλης Πετρίδης

Επικεφαλής εκπαιδευτής Krav Maga Science

Ειδικός σε θέματα ασφάλειας