Ο Δημοτικός Λαχανόκηπος του Δήμου Αγίου Δημητρίου γιορτάζει 10 χρόνια λειτουργίας

358

Δέκα χρόνια λειτουργίας κλείνει φέτος ο δημοτικός λαχανόκηπος του Δήμου Αγίου Δημητρίου γεγονός που αποδεικνύει την καλή διαχείριση από πλευράς δημοτικής αρχής αλλά και την ανάγκη που υπάρχει στον κόσμο. Η λειτουργία δημοτικού λαχανόκηπου αποτελεί ένα πρόγραμμα που λίγοι δήμοι έχουν την ευκαιρία να υλοποιήσουν και ξεκίνησε στην πόλη του Αγ. Δημητρίου από το μηδέν.

Για όσους δεν το γνωρίζουν η έκταση των συνολικά 2,5 στρεμμάτων, επί της οδού μεταξύ των οδων Εθνομαρτύρων και Κουντουριώτου, στην οποία αποφασίστηκε να υλοποιηθεί το έργο, ανήκε στο Δήμο, ήταν ανεκμετάλλευτη στην άκρη της πόλης. Εκπονώντας ειδική μελέτη, δόθηκε μια νέα ευκαιρία στο κομμάτι αυτό της δημοτικής γης. Καθαρίστηκε, χωρίστηκε σε περιβόλια και αξιοποιήθηκε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, τόσο για τους δικαιούχους καλλιεργητές όσο και για τους περίοικους.

Η Κατερίνα Ασημακοπούλου, εντεταλμένη Σύμβουλος Προστασίας Περιβάλλοντος του Δήμου, γνωρίζει όσο κανένας άλλος πόσο δύσκολο ήταν αυτό το εγχείρημα όταν ξεκίνησε πριν από δέκα χρόνια αλλά και πόση ανακούφιση έχει δώσει στους δημότες που έχουν την ευκαιρία να τον καλλιεργήσουν και να απολαύσουν τους καρπούς τους. “Φέτος το καλοκαίρι με μια ξεχωριστή γιορτή θα γιορτάσουμε τα 10 χρόνια λειτουργίας του Δημοτικού Λαχανόκηπου. Έχει μεγάλη σημασία για εμάς και τον Δήμο που καταφέραμε να υλοποιήσουμε αυτό το τόσο σημαντικό έργο και που μπορούμε να προσφέρουμε όσο το δυνατόν περισσότερα σε πολίτες που το έχουν ανάγκη” δήλωσε η κ. Ασημακοπούλου στο agiosdimitriosnews.gr. Αξίζει να σημειωθεί πως σήμερα μέσω των Δημοτικών Λαχανόκηπων, καταφέρνουν να καλύπτουν τις ανάγκες τους σε οπωροκηπευτικά προϊόντα 45 οικογένειες του Δήμου και επιπλέον να δίνουν το 10% της καλλιέργειάς τους για την κάλυψη των αναγκών του Κοινωνικού Παντοπωλείου του Δήμου, το οποίο υποστηρίζει πολλές άλλες οικογένειες που αντιμετωπίζουν δυσκολίες.

Οι δικαιούχοι επιλέγονται με κοινωνικοοικονομικά κριτήρια: την ανεργία, την οικογενειακή κατάσταση κ.λπ. και με προτεραιότητα στις ευπαθείς κοινωνικά ομάδες και συνολικός χρόνος του δικαιώματος χρήσης της γης είναι 2 χρόνια. Υπενθυμίζεται πως η καλλιέργεια στους Δημοτικούς Λαχανόκηπους είναι αποκλειστικά βιολογική και αυτού του είδους τη μέθοδο είναι υποχρεωμένοι να χρησιμοποιούν όλοι οι καλλιεργητές.

Ο δημοτικός λαχανόκηπος του Δήμου Αγίου Δημητρίου έχει τραβήξει τα βλέμματα όχι μόνο των πολιτών της περιοχής και των όμορων δήμων αλλά και της πανεπιστημιακής κοινότητας. Ενδεικτικά αξίζει να αναφέρουμε πως ο Δήμος Αγίου Δημητρίου συνεργάστηκε με το Πάντειο  Πανεπιστήμιο για τους Δημοτικούς Λαχανόκηπους στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού ερευνητικού προγράμματος Cosie για το συμμετοχικό σχεδιασμό της δομής. Στόχος ήταν αφενός να προωθηθούν και ενισχυθούν οι δεσμοί ανάμεσα στο Δήμο και το Πανεπιστήμιο και αφετέρου να ενισχυθεί ένα κλίμα ανάδειξης της συμμετοχής των πολιτών στα κοινά φέρνοντας στο προσκήνιο τη δική τους οπτική και τις δικές τους ανάγκες ως άξονες σχεδιασμού των πολιτικών. Αξίζει να σημειωθεί πως με τη σύμπραξη του Παντείου Πανεπιστημίου ο Δημοτικός Λαχανόκηπος χρηματοδοτήθηκε με 9.000 ευρώ τα οποία χρησιμοποιήθηκαν για τη αλλαγή της περίφραξης.