Πέντε πράγματα που ίσως να μην γνωρίζατε για τον Άγιο Δημήτριο

6648

 Ο Άγιος Δημήτριος ή Μπραχάμι είναι μια από τις πιο όμορφες γειτονιές της Αθήνας, καθώς έχει καταφέρει να διατηρήσει μέσα στο πέρασμα των χρόνων την όψη της γειτονιάς, όπως την ξέρανε οι παππούδες και οι γιαγιάδες μας.

Το Agios Dimitrios News ετοίμασε μια λίστα με 5 πράγματα που ίσως δεν έχεις ακούσει ξανά για τον Δήμο του Αγίου Δημητρίου.

  1. Υπάρχουν διάφορες φήμες και αλήθειες σχετικά με το πώς πήρε το όνομά του το Μπραχάμι. Κάποιοι υποστηρίζουν πως πήρε το όνομά του από τον Τούρκο Χασάν πασά στον οποίο ανήκε η περιοχή τα χρόνια της Τουρκοκρατίας. Άλλες αναφορές κάνουν λόγο για έναν Τούρκο, τον Μπρεχάµ Ἐµίζη, ο οποίος έδωσε το όνομά του στην περιοχή.

  1. Υπάρχει μια έντονη φήμη πως το Μπραχάμι ήταν σκουπιδότοπος, επί Τουρκοκρατίας. Η αλήθεια είναι πως αν δεις τον Δήμο γεωγραφικά μοιάζει με μια μεγάλη γούβα αλλά δεν μπορούμε να ξέρουμε με βεβαιότητα αν αυτή η φήμη είναι αληθής ή όχι.
  1. Το «στρογγυλό» σχολείο που αποκαλείται από πολλούς ως ο «Παρθενώνας» του Αγίου Δημητρίου έχει θεωρηθεί στο παρελθόν ως το καλύτερο σχολείο των Βαλκανίων.

  1. Ο μεγαλύτερος πληθυσμός στο Μπραχάμι υποστηρίζει την ομάδα του Παναθηναϊκού και έχει απίστευτο ενδιαφέρον πως σε πολλά γκράφιτι στον Άγιο Δημήτριο θα δεις να αναγράφεται το «ΜΠΡΑΧΑΜΙ 13». Κάτι παράξενο που ίσως δεν γνωρίζετε είναι πως στον τοίχο του Abbey Road στο Λονδίνο υπάρχει επίσης ένα μπραχαμιώτικο γκράφιτι.
  1. Όσον αφορά το πώς ήταν ο δρόμος Αγίου Δημητρίου πριν από πολλά χρόνια, η μαρτυρία του Γεωργίου Χ. Τζανέτου αναφέρει: «Ο δρόµος που είναι σήµερα η Αγίου Δηµητρίου ήταν στρωμένος µε πέτρα από το διπλανό ποτάµι. Πολύ τους βοήθησε σ’ αυτό το έργο ο υπουργός Μερκούρης». Εκείνη την εποχή ο Άγιος Δημήτριος χωριζόταν στο Πάνω και Κάτω Μπραχάμι. Το Πάνω Μπραχάμι περιελάμβανε την περιοχή που σήµερα περιλαµβάνει τη στάση Σχολείου µέχρι περίπου το Δηµαρχείο, ενώ το Κάτω Μπραχάµι ήταν ο οικισµός γύρω από την εκκλησία.

Πηγές: old.dad.gr, notia.gr, womantoc.gr, dafninews.wordpress.com