Πανηγυρική υποδοχή του Τιμίου Σταυρού των Μεγάλων Κομνηνών στον Άγιο Δημήτριο

1055

Στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου πραγματοποίηθηκε χτες το απόγευμα, 19 Οκτωβρίου, η πανηγυρική υποδοχή του “Συμβόλου” του Ποντιακού Ελληνισμού, Τιμίου Σταυρού των Μεγάλων Κομνηνών.

Ο Τίμιος Σταυρός έφτασε στον Δήμο μας από το Πανελλήνιο Ιερό Προσκύνημα της Ιεράς Μονής Παναγίας Σουμελά, της ιστορικής εικόνας του Μεγαλομάρτυρος Αγίου Γεωργίου του Τροπαιοφόρου, του Περιστερεώτα.

Την εικόνα έφεραν οι Πόντιοι πρόγονοί μας από την ομώνυμη Ιερά Μονή που βρίσκεται στην Τραπεζούντα του Πόντου. Μαζί της έφεραν  και την τίμια κάρα του Θεοφόρου πατρός ημών Ιγνατίου.

Πλήθος κόσμου βρέθηκε στον Ναό Αγίου Δημητρίου για να τιμήσει τον Τίμιο Σταυρό, την Ιερά εικόνα και την τιμία κάρα.

Τα ιερά σύμβολα υποδέχθηκε ο εκπρόσωπος του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου, Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Θαυμακού κ. Ιάκωβος, Ηγούμενος της ιεράς Μονής Ασωμάτων Πετράκη. Κοντά του βρέθηκε το Ιερατείο, η Δημοτική Αρχή και φορείς του Δήμου.

Ο Προϊστάμενος του Ιερού Ναού π. Ματθαίος μεταξύ άλλων είπε: “ Κοινό σημείο και των τριών ανεκτίμητων πνευματικών θησαυρών της ορθόδοξης πίστεως και ελληνικής παραδόσεως μας, που από σήμερα μέχρι το βράδυ της Τρίτης θα φιλοξενούμε στον Ιερό Ναό μας στο πλαίσιο των ενοριακών εορταστικών εκδηλώσεων «ΔΗΜΗΤΡΙΑ 2019», ο Τίμιος Σταυρός των Μεγαλοκομνημών της Τραπεζούντας, η κάρα του Ιερομάρτυρος Αγίου Ιγνατίου του Θεοφόρου και η Εικόνα του Μεγαλομάρτυρος Αγίου Γεωργίου του Περιστερεώτα, είναι η θυσία, το μαρτύριο και το αίμα.

Όμως αυτά δεν είναι και τα συστατικά στοιχεία του γένους μας; με αυτά δεν πορεύτηκε ο ελληνισμός απανταχού της γης στο διάβα των αιώνων; Με αυτά τα αμαράντινα και ευωδιαστά άνθη δεν στεφάνωσε ο Θεός τον Ποντιακό Ελληνισμό με αποκορύφωμα τη γενοκτονία του 1919;”.

Πηγή φωτογραφιών: www.ekklisiaonline.gr