Ρομποτική για παιδιά από το City Lab: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε

1637

Τα παιδιά σήμερα είναι δέκτες μεγάλου πλήθους πληροφοριών και «γνώσεων» που καλούνται να μάθουν και να αφομοιώσουν. Τι κάνουν με τις γνώσεις αυτές; Δυστυχώς, σπάνια έχουν τη δυνατότητα να τις χρησιμοποιήσουν κάπου πρακτικά, ή έστω να τις δουν να εφαρμόζονται στην πράξη, ενώ σχεδόν ποτέ δεν έχουν τη χαρά και την ικανοποίηση να τις βλέπουν να «ζωντανεύουν» σε μια δική τους δημιουργία ή κατασκευή.

Έτσι, είτε θα γίνουν θεωρητικοί της επιστήμης, της τεχνολογίας και των εργαλείων της («παπαγαλίζοντας» τα μαθήματα) είτε απλά θα τα «απορρίψουν» όλα ως «άχρηστες γνώσεις». Τα παιδιά απορρίπτουν την επιστήμη όχι από έλλειψη ικανοτήτων αλλά απλά από έλλειψη ενδιαφέροντος που προέρχεται από το ότι τελικά δεν ενδιαφέρονται να κατανοήσουν κάτι που δεν μπορούν να το νιώσουν οι ίδιοι με τα χέρια τους.

Στο CityLab γνωρίζουν καλά ότι η Εκπαιδευτική Ρομποτική λύνει τελείως και ευχάριστα αυτό το πρόβλημα, αρκεί να διδάσκεται σωστά – αλλιώς απλά το επιτείνει και σε ορισμένες περιπτώσεις το χειροτερεύει!


Πότε ξεκίνησε τη λειτουργία του και ποιο είναι το αντικείμενό του;

Το CityLab ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2014 σαν κέντρο ανάπτυξης της δημιουργικής ευφυίας των παιδιών με ένα στόχο: με όχημα την Ρομποτική, τα παιδιά να αναπτύξουν ευχάριστα τις γνωστικές και κοινωνικές δεξιότητές τους και να «μεταμορφωθούν» από χρήστες σε δημιουργούς καθώς προετοιμάζονται για την πολυπλοκότητα των προκλήσεων που τους περιμένουν στο μέλλον.

Σε ποιους απευθύνεται

Κυρίως σε παιδιά (5-17 ετών) με ειδικά εργαστήρια για κάθε ηλικία και θέμα. Για μεγάλους γίνονται ειδικά σεμινάρια, όπου ανάλογα με το επιστημονικό υπόβαθρο του καθένα και το στόχο του, προσφέρουμε εξειδικευμένα και στοχευμένα εργαστήρια.

Τι είδους μαθήματα διδάσκονται στους χώρους του

Θέματα Μηχανολόγων Μηχανικών, Ρομποτικής, Computer Science, Ηλεκτρολόγων Μηχανικών. Σε projects υψηλού επιπέδου, πιστοί στην αρχή «Real World Robotics», όλα τα εργαστήριά βασίζονται στις σύγχρονες θεωρίες μάθησης που υιοθετούν αρχές όπως η ενεργή συμμετοχή των μαθητών σε δραστηριότητες που έχουν νόημα για τους ίδιους, η δημιουργία της νέας γνώσης μέσα από την ανακάλυψη, τη δημιουργία, τη διατύπωση και τον έλεγχο υποθέσεων και τον πειραματισμό, η συνεργασία των μαθητών και ο διαμοιρασμός ρόλων στο πλαίσιο της ομάδας, η καλλιέργεια της δημιουργικότητας, της αυτορρύθμισης και της αυτοπεποίθησης.

Οι μαθητές έρχονται σε επαφή με καθένα από τα πεδία του STEM και γνωρίζουν πότε και γιατί κάνουν οτιδήποτε όταν σχεδιάζουν, δημιουργούν και προγραμματίζουν τις κατασκευές τους. Τα παιδιά, πραγματικά δημιουργούν σε ποικίλα θέματα και μας εντυπωσιάζουν όπως μπορείτε να δείτε στα παρακάτω links:

https://www.citylab.gr/labs/snapshots.html

https://www.citylab.gr/blog.html

Τα πρόσωπα πίσω από το CityLab

Το CityLab ιδρύθηκε από την κα Σοφία Δρακάκη (Ηλεκτρολόγος Μηχανικός, M.Sc. Computer Engineering). Οι συνεργάτες/διδάσκοντες είναι όλοι πτυχιούχοι Πανεπιστημίου ή διπλωματούχοι Πολυτεχνείου με ειδικότητες όπως Ηλεκτρολόγοι Μηχανικοί, Επιστήμονες Υπολογιστών, Φυσικοί, Μαθηματικοί, με μεταπτυχιακά διπλώματα εξειδίκευσης, και με εις βάθος γνώση σε όλα τα επιστημονικά, τεχνικά και παιδαγωγικά θέματα που απαιτούνται κατά τη διεξαγωγή των εργαστηρίων.

Τα προγράμματα του CityLab

Το θερινό πρόγραμμα του CityLab πραγματοποιείται από τις 17/06 μέχρι τις 26/07 και μπορείτε να το δείτε αναλυτικά εδώ: https://www.citylab.gr/programme/summer.html

Στο https://www.citylab.gr/ θα δείτε και τις ανακοινώσεις των προγραμμάτων για τη νέα χρονιά. Ειδικά για το 2019-2020 θα ανακοινωθούν τομείς και πρωτοποριακά θέματα-έκπληξη που θα δημιουργήσουν νέα πρότυπα και μεθόδους.