Σήμερα το εντυπωσιακό φαινόμενο με τα πεφταστέρια

1091

Όπως κάθε Αύγουστο τα “πεφταστέρια” κάνουν το πέρασμά τους από τη γη και δίνουν λάμψη στον καλοκαιρινό ουρανό.  Η βροχή από τα πεφταστέρια ή αλλιώς τις Περσείδες θα κορυφωθεί σήμερα το βράδυ προς τα χαράματα της Τρίτης.

Επειδή φέτος η πανσέληνος θα γίνει στις 15 Αυγούστου η λάμψη της ίσως και να εμποδίσει σε ένα βαθμό την παρατήρηση των μετεώρων με αποτέλεσμα να γίνουν ορατά μόνο τα πιο φωτεινά από αυτά.

Τι είναι οι Περσείδες 

Οι Περσείδες -που καταγράφηκαν για πρώτη φορά από Κινέζους αστρονόμους το 36 μ.Χ. – προκαλούνται από τα σωματίδια σκόνης που αφήνει πίσω της η τεράστια ουρά, μήκους δεκάδων εκατομμυρίων χιλιομέτρων, του κομήτη 109Ρ/Σουίφτ-Τατλ, που διασταυρώνεται με την τροχιά της Γης. Ο κομήτης, ο οποίος ανακαλύφθηκε το 1862 από τους αστρονόμους Λιούις Σουίφτ και Χόρας Τατλ (των οποίων φέρει το όνομα), διαθέτει ένα τεράστιο πυρήνα διαμέτρου περίπου 26 χιλιομέτρων, πολύ μεγαλύτερο από τον αστεροειδή με διάμετρο δέκα χιλιομέτρων, ο οποίος έπεσε στη Γη πριν από 66 εκατ. χρόνια και εξαφάνισε τους δεινόσαυρους.

Ο εν λόγω κομήτης είναι το μεγαλύτερο γνωστό ουράνιο σώμα που περνάει από τη Γη κατά τακτά χρονικά διαστήματα και χρειάζεται περίπου 133 χρόνια για να πραγματοποιήσει μια πλήρη περιφορά γύρω από τον Ήλιο. Σήμερα βρίσκεται σε απόσταση περίπου πέντε δισεκατομμυρίων χιλιομέτρων και το επόμενο κοντινό πέρασμα του από τη Γη αναμένεται το 2126, ενώ δεν φαίνεται να αποτελεί απειλή για τον πλανήτη μας στο προβλέψιμο μέλλον.

ΠΗΓΗ: kathimerini.gr