Στρογγυλό: Το αρχιτεκτονικό κόσμημα του Αγίου Δημητρίου

2051

Αναμφίβολα αποτελεί ένα από τα πιο ξεχωριστά κτίρια του Δήμου Αγίου Δημητρίου. Σε αυτό στεγάζονται το πρώτο Γυμνάσιο. το πρώτο Λύκειο, τα δημόσια ΙΕΚ και από το 1974 που δημιουργήθηκε έχει φιλοξενήσει εκατοντάδες μαθητές και μαθήτριες. Το διάσημο Στρογγυλό, όπως συνηθίζουν όλοι να το αποκαλούν, ξεχωρίζει όχι μόνο από τα υπόλοιπα σχολεία της περιοχής αλλά από ολόκληρης της Ελλάδας.

Ξεχωριστή είναι και η ιστορία του. Σχεδιάστηκε από τον αρχιτέκτονα Τάκη Χ. Ζενέτο την περίοδο 1969-1972, ενώ η κατασκευή του ξεκίνησε το 1972 και ολοκληρώθηκε το 1974. Ο αρχιτέκτονας μετά από μια έρευνα διάρκειας 6 μηνών στη διεθνή εκπαίδευση σχεδίασε ένα κτίριο όχι σύμφωνα με τις ανάγκες εκείνης της εποχής αλλά σύμφωνα με το μέλλον και τις τεχνολογικές εξελίξεις.

Ο αρχιτέκτονας είχε προβλέψει την εξέλιξη της πόλης, τις τεχνολογικές εξελίξεις αλλά και τον τρόπο που θα επηρέαζαν τις δραστηριότητες του ανθρώπου. Έχοντας αυτά στο νου οραματίστηκε και τελικά πραγματοποίησε έναν χώρο που δίνει έμφαση στην ενότητα μιας κοινότητας όπως είναι το σχολείο.

Δεν είναι τυχαία άλλωστε η κυκλική διάταξη των αιθουσών, των εργαστηρίων και των γραφείων που καταλήγει στο κέντρο του κύκλου. Η συγκεκριμένη διάταξη είχε ως στόχο να γίνονται συλλογικές εργασίες, ή συνέδρια όπου όλοι οι μαθητές θα μπορούσαν να έρχονται κοντά και να συνεργάζονται.

Άλλο ένα χαρακτηριστικό αυτού του κτιρίου είναι οι τσιμεντένιες «περσίδες» περιμετρικά του κτιρίου. Το ύψος και η τοποθέτησή τους είναι τέτοια έτσι ώστε να επιτρέπει το φως του ήλιου κατά τη διάρκεια του χειμώνα αλλά να το περιορίζει κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

Εξαιτίας των κακής ποιότητας υλικών που χρησιμοποιήθηκαν αλλά και των χρόνων που πέρασαν το κτίριο εμφάνισε πολλαπλά προβλήματα και γι αυτό από το 1999 έως και το 2003 ανακαινίστηκε με συντονιστές τους Ι. Παπαϊωάννου και Δ. Παπαλεξόπουλο. Σημαντική ήταν η βοήθεια του πολιτικού μηχανικού Μ. Χριστοφίδη, συνεργάτη του Τάκη Ζενέτου στη μελέτη και κατασκευή του έργου.

Πηγή: newsbeast.gr, el.wikipedia.org