Σωτήρης Γκαραγκάνης: Από τις γειτονιές του Αγίου Δημητρίου και του Αλίμου στο υψηλότερο βάθρο των Παραολυμπιακών αγώνων

220
Μεγάλωσε στον Άγιο Δημήτριο, έτρεχε με την φανέλα του ΟΦΚΑ για πολλά χρόνια και το καλοκαίρι του 2021 κατάφερε να οδηγήσει τον αθλητή Νάσο Γκαβέλα στο υψηλότερο βάθρο των Παραολυμπιακών Αγώνων του Τόκυο. Ο λόγος για τον Σωτήρη Γκαραγκάνη τον συνοδό του Νάσου Γκαβέλα. Οι δύο αθλητές κατάφεραν μαζί να χαρίσουν στην Ελλάδα το χρυσό μετάλλιο στα 100 μέτρα Τ11 πραγματοποιώντας παράλληλα παγκόσμιο ρεκόρ 10,82.

Η ιστορία όμως του Σωτήρη Γκαραγκάνη ξεκινά από την παιδική του ηλικία. Από μικρός έτρεχε συνέχεια και η ταχύτητά του ήταν εντυπωσιακή. Όταν ήταν 7 ετών οι γονείς του πίστεψαν απλά πως θα του ταίριαζε να ασχοληθεί με τον στίβο χωρίς όμως να έχουν φανταστεί όλα όσα ακολούθησαν.
Σήμερα ο 23χρονος Σωτήρης έχει αρκετές πανελλήνιες νίκες στα 100 και 200 μέτρα καθώς και στο άλμα εις μήκος, τέσσερις συμμετοχές σε Ευρωπαϊκά πρωταθλήματα, ένα Παγκόσμιο πρωτάθλημα και είναι μέλος της Εθνικής ομάδας από το 2015. Παράλληλα είναι φοιτητής επι πτυχίω φοιτητής στα ΤΕΦΑΑ Αθηνών. Εκτός από την συμμετοχή του στους Παρολυμπιακούς Αγώνες του Τόκυο μετρά ένα ακόμα χρυσό στο Ευρωπαϊκό ΑμεΑ 2021.
Για όσους δεν το γνωρίζουν ο Σωτήρης μεγάλωσε στον Άγιο Δημήτριο στα σύνορα με τον Άλιμο και ήταν μαθητής του 4ου Γυμνασίου και του 2ου Λυκείου Αλίμου. Πέρασε τα παιδικά του χρόνια στις γειτονιές του Αγίου Δημητρίου και κυρίως στις πλατείες με τους φίλους του.
Στον ΟΦΚΑ ξεκίνησε το 2007 όπου, όπως ο ίδιος δηλώνει στο agiosdimitriosnews.gr, πέρασε πολύ όμορφα και δημιουργικά χρόνια.  “Στον σύλλογο ήμουν από μικρό παιδάκι, έκανα φιλίες που κρατάνε μέχρι και τώρα. Έμαθα ό,τι χρειαζόμουν ώστε να φτάσω σε αυτό το επίπεδο. Από τους προπονητές μέχρι και τους συναθλητές, υπήρχε ένα οικογενειακό κλίμα και αυτό μας βοήθησε όλους να προχωρήσουμε μπροστά όχι μόνο ως αθλητές αλλά και ως μαθητές αφού οι προπονητές μας έβαζαν πάνω απ’ όλα το σχολείο” δήλωσε.
Τον Σεπτέμβριο του 2021 ένα τηλεφώνημα από τον Νάσο Γκαβέλα ήταν αρκετό για να ξεκινήσει μια ουσιαστική συνεργασία με εντυπωσιακά, όπως αποδείχθηκε, αποτελέσματα.
Το πρόγραμμα για την προετοιμασία των Παρολυμπιακών περιείχε αρκετή προπόνηση και λίγες βόλτες. “Ηταν μια ευχάριστη προετοιμασία χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα. Όσο βέβαια πλησίαζε ο καιρός επικεντρωνόμασταν ακόμα περισσότερο στον στόχο μας και δεν είχαμε άγχος” δήλωσε ο 23χρονος Σωτήρης.
Όλοι οι κόποι του αθλητικού διδύμου ανταμείφθηκαν όταν ανέβηκαν στο βάθρο. “Εκεί αισθάνθηκα μεγάλη ανακούφιση καθώς το ταξίδι για το Τόκυο είχε ολοκληρωθεί με απόλυτη επιτυχία. ‘Επειτα απο την ανακούφιση, ήρθε η χαρά και ο ενθουσιασμός, ενώ στο βάθρο η συγκίνηση και η περηφάνια για αυτό που καταφέραμε ήταν τεράστια”.
Αυτή την περίοδο ο Σωτήρης και ο Νάσος κάνουν αρκετές προπονήσεις μιας και το καλεντάρι φαινεται πως θα έχει αρκετούς αγώνες, χωρίς όμως ακόμα να είναι γνωστοί ποιοι.
Εμείς από την πλευρά μας τους ευχόμαστε ολόψυχα καλή επιτυχία!!!