Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε για τις μάσκες – Ποιες προστατεύουν καλύτερα, ποιες όχι

934

Η μάσκα αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας. Πλέον όταν βγαίνουμε από το σπίτι φροντίζουμε να έχουμε και μάσκα καθώς επιβάλλεται η χρήση της σχεδόν σε όλους τους κλειστούς χώρους. Η σωστή εφαρμογή της μάσκας

Σημαντικό όμως είναι να γνωρίζουμε πώς πρέπει να τοποθετούμε και να αφαιρούμε τη μάσκα από το πρόσωπό μας, καθώς το εξωτερικό κομμάτι της μπορεί να έχει μολυνθεί. .

Συγκεκριμένα:

-Πλένουμε τα χέρια μας με σαπούνι και νερό, ή αλκοολούχο απολυμαντική χεριών, πριν αγγίξουμε τη μάσκα
-Πιάνουμε τη μάσκα από τα κορδόνια και τα περνάμε πίσω από τα αυτιά μας
-Τραβάμε τις πλευρές της μάσκας, ώστε να καλύψει το κάτω μέρος του σαγονιού μας και τη μύτη μας
-Αποφεύγουμε να ακουμπάμε τη μάσκα όσο τη φοράμε
-Αφαιρούμε τη μάσκα κρατώντας τη μόνο από τα κορδόνια
-Την πετάμε στα σκουπίδια αν είναι μιας χρήσης, την πλένουμε στους 60 βαθμούς με απορρυπαντικό και στη συνέχεια τη σιδερώνουμε αν είναι υφασμάτινη.

Οι κατηγορίες μασκών που κυκλοφορούν στο εμπόριο

Χειρουργική μάσκα

Η χειρουργική μάσκα χρησιμοποιείται καθημερινά σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας από το υγειονομικό προσωπικό. Καλύπτει το στόμα, τη μύτη και το πηγούνι του προσωπικού, ώστε να μην εκτεθεί σε σταγονίδια που προέρχονται από τους ασθενείς.

Είναι κατασκευασμένη από τρία στρώματα ειδικών υλικών. Το εξωτερικό στρώμα της μάσκας (το χρωματιστό) είναι και υγροαπωθητικό, έτσι ώστε στην περίπτωση εκτίναξης βιολογικών υγρών (σάλιο, αίμα κ.α). αυτά να μην εισέλθουν στο ανώτερο αναπνευστικό σύστημα. Αν αυτή η πλευρά τοποθετηθεί προς τα μέσα, οι υδρατμοί που παράγονται από την εκπνοή παραμένουν επάνω της και δημιουργούν αίσθημα πνιγμονής. Το εσωτερικό στρώμα είναι άσπρο και σκοπό έχει να απορροφά τους υδρατμούς της εκπνοής. Το φιλτράρισμα των μικροοργανισμών γίνεται από το μεσαίο στρώμα, το οποίο δεν είναι ορατό.

Μη χειρουργική μάσκα (μάσκα κοινότητας)

Η μη χειρουργική μάσκα είναι συνήθως κατασκευασμένη από ύφασμα και δεν προορίζεται για χρήση σε δομές υγείας ή από επαγγελματίες υγείας. Χρησιμοποιείται από το ευρύ κοινό με στόχο την κάλυψη του προσώπου (μύτη και στόμα) του ατόμου που τη φορά. Διατίθεται έτοιμη στο εμπόριο, μπορεί όμως με απλό τρόπο να κατασκευαστεί και στο σπίτι, από ποικίλα υλικά (συνήθως βαμβακερό ύφασμα).

Μάσκα υψηλής αναπνευστικής προστασίας

Η μάσκα υψηλής αναπνευστικής προστασίας με/ή χωρίς βαλβίδα προορίζεται για χρήση από επαγγελματίες υγείας και δεν συνιστάται για χρήση από το κοινό. Είναι σχεδιασμένη για την προστασία του ατόμου που τη φορά και κατατάσσεται στον εξοπλισμό ατομικής προστασίας του υγειονομικού προσωπικού, καθώς παρεμποδίζει την έκθεσή του σε αερογενώς μεταδιδόμενους μικροοργανισμούς.Η μάσκα με βαλβίδα δεν αποτρέπει την εκπομπή σταγονιδίων από το άτομο που τη φορά.

Ποιες μάσκες προστατεύουν και ποιες όχι

Επιστήμονες στην Αυστραλία συνέκριναν την αποτελεσματικότητα χειροποίητων υφασμάτινων μασκών με μία στρώση υφάσματος και διπλής στρώσης με απλές χειρουργικές μάσκες προστασίας, ως προς τη συγκράτηση των σταγονιδίων.

Προκειμένου να έχουν τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα χρησιμοποίησαν ειδικά σχεδιασμένο σύστημα φωτισμού LED και βιντεοκάμερα υψηλής ταχύτητας, δείχνοντας ότι ναι μεν η μονή στρώση περιόριζε την εξάπλωση των σταγονιδίων που απελευθερώνονται με την ομιλία, όμως όχι στον βαθμό που αυτό επιτυγχάνεται από τις μάσκες διπλής στρώσης.

Η διπλή στρώση αποδείχθηκε επίσης ότι είναι «σημαντικά καλύτερη» στη μείωση της εξάπλωσης των σταγονιδίων, αν και η τριπλή χειρουργική μάσκα ήταν η καλύτερη σε όλα τα σενάρια που δοκιμάστηκαν, όπως αναφέρουν οι ερευνητές με επικεφαλής τη Ράινα Μάκινταϊρ του Πανεπιστημίου της Νέας Νότιας Ουαλίας σε άρθρο που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Thorax».