Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τους βρεφονηπιακούς σταθμούς του Δήμου Αγίου Δημητρίου

1222

Στους επτά ανέρχονται οι βρεφονηπιακοί σταθμοί που είναι ενταγμένοι στον Οργανισμό Παιδείας, Κοινωνικής Αλληλεγγύης & Προστασίας (ΟΠΚΑΠ) του Δήμου Αγίου Δημητρίου.  Πρόκειται για μια δωρεάν κοινωνική δομή, που δεν επιβαρύνει τους πολίτες με τροφεία (ένας από τους λίγους πανελλαδικά δήμους) και για το λόγο αυτό διαθέτουν το 70% της δυναμικότητάς τους στο ΕΣΠΑ.

Το Agios Dimitrios News επικοινώνησε με την Βάσω Αλεξίου, Πρόεδρο Οργανισμού Παιδείας,Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Προστασίας, προκειμένου να σας ενημερώσει για όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τους δημόσιους παιδικούς σταθμούς. Όπως η ίδια τόνισε πρωταρχικός στόχος είναι η εξυπηρέτηση όσο το δυνατόν περισσότερων οικογενειών, δίνοντας προτεραιότητα στην εργαζόμενη μητέρα. Με αυτόν τον τρόπο ο Δήμος φροντίζει να ενισχύεται η ισορροπία μεταξύ εργασίας και οικογενειακής ζωής.

   

Ποια είναι τα κριτήρια εισαγωγής των παιδιών; 

Τα κριτήρια εισαγωγής των παιδιών είναι καθαρά κοινωνικό-οικονομικά, διασφαλίζοντας με αυτόν τον τρόπο τη διαφάνεια και προωθώντας την κοινωνική δικαιοσύνη.

Τι είδους πρόγραμμα εφαρμόζεται στους παιδικούς σταθμούς;

Οι Παιδικοί Σταθμοί Αγίου Δημητρίου στοχεύουν στο να παρέχουν στα παιδιά ένα εμπλουτισμένο περιβάλλον γεμάτο κίνητρα για μάθηση. Το πρόγραμμα, που υλοποιείται, βασίζεται στις αρχές της βιωματικής προσέγγισης της γνώσης και στην ενεργητική συμμετοχή των παιδιών.

Τα  παιδιά καθημερινά έχουν την δυνατότητα να παίρνουν μέρος σε πλήθος δραστηριοτήτων που σκοπό έχουν την κατάκτηση της γνώσης αλλά και την κοινωνικοποίηση και την μάθηση αξιών και ηθών, συμβάλλοντας έτσι στην ολόπλευρη και ισορροπημένη ανάπτυξη του μαθητή.

Οι Παιδικοί και Βρεφονηπιακοί Σταθμοί του Δήμου λειτουργούν με πρότυπο, πλούσιο παιδαγωγικό πρόγραμμα, με εξαιρετικές παιδαγωγούς που καταρτίζονται και εκπαιδεύονται συνεχώς με σεμινάρια που διοργανώνει ο Δήμος.

Υπάρχουν δράσεις που στοχεύουν στην πληρέστερη ενημέρωση των γονέων;

Σημαντικές όμως είναι και οι δράσεις για την ενημέρωση των γονέων για διάφορα θέματα πρόληψης της σωματικής και ψυχοκοινωνικής υγείας των παιδιών.

Παράλληλα, πραγματοποιείται για όλα τα παιδιά από τους ειδικούς παιδαγωγούς του Δήμου ανιχνευτικό και αναπτυξιακό τεστ για την έγκαιρη αναγνώριση των δυνατοτήτων και αδυναμιών των παιδιών, η οποία θα οδηγήσει σε άμεση παρέμβαση για την αποτελεσματική διαχείριση των ιδιαίτερων αυτών χαρακτηριστικών. Στο πλαίσιο αυτό, ο ΟΠΚΑΠ προσφέρει υπηρεσίες συμβουλευτικής τόσο για τους γονείς όσο και τους εκπαιδευτικούς, πάντα σε συνεργασία με δομές ειδικής εκπαίδευσης.

Ποια είναι η καθημερινή διατροφή των παιδιών;

Το διαιτολόγιο των παιδιών να διαμορφώνεται σύμφωνα με τις σύγχρονες επιστημονικές, παιδιατρικές και διατροφικές οδηγίες για την υγιεινή διατροφή των παιδιών, καθώς και τις εθνικές διατροφικές συστάσεις.

Έτσι, διαμορφώνεται ένα πλήρες, υγιεινό πρόγραμμα, σύμφωνα με τη μεσογειακή διατροφή, πλούσιο σε διατροφική αξία, με βιταμίνες, πρωτεΐνες, μεταλλικά στοιχεία και φυτικές ίνες. Το πρόγραμμα διατροφής των παιδιών καταρτίζεται με βάση την ιδανική ημερήσια ποσότητα πρόσληψης, εγκρίνεται και συνυπογράφεται από την παιδίατρο των παιδικών σταθμών.

Τι μήνυμα στέλνετε σε όλους όσους μας διαβάζουν; 

Η παροχή ποιοτικών επιλογών φροντίδας για τα παιδιά αποτελεί ζήτημα προτεραιότητας, διασφαλίζοντας την απρόσκοπτη λειτουργία των Παιδικών Σταθμών, αλλά και την υποστήριξη της παιδαγωγικής διαδικασίας.