Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για το Κοινωνικό Φροντιστήριο του Δήμου Αγίου Δημητρίου

1937

Μετρά πέντε χρόνια λειτουργίας και έχουν φοιτήσει σε αυτό πάνω από 550 παιδιά. Το Κοινωνικό Φροντιστήριο του Δήμου Αγίου Δημητρίου, που προ ημερών γιόρτασε την πενταετή επιτυχημένη του πορεία, συνεχίζει να στέκεται αρωγός στους μαθητές αλλά και στις οικογένειές τους που δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στα αυξημένα δίδακτρα των φροντιστηρίων. Ο Αντιπρόεδρος Οργανισμού Παιδείας, Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Προστασίας και Εντεταλμένος για το Κοινωνικό Φροντιστήριο, Πάνος Μπαντούνας μιλά στο agios dimitrios news για τον τρόπο λειτουργίας του φροντιστηρίου.

Πώς προέκυψε η ιδέα του κοινωνικού Φροντιστηρίου; Σε ποιους απευθύνεται;

Το Κοινωνικό Φροντιστήριο Δήμου Αγίου Δημητρίου απευθύνεται σε παιδιά οικογενειών με  οικονομικές και κοινωνικές δυσκολίες, τα οποία δεν έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν μαθήματα σε κάποιο ιδιωτικό φροντιστήριο. Το 2013, μεσούσης της οικονομικής κρίσης,   βλέποντας ότι πολλοί μαθητές της πόλης μας, ενώ είχαν ανάγκη,  αδυνατούσαν να φοιτήσουν σε ιδιωτικό φροντιστήριο κι έχοντας το παράδειγμα άλλων Δήμων, εισηγήθηκα από τη θέση του εθελοντή  στην Επιτροπή Νεολαίας του Δήμου μας να ιδρύσουμε και στον Άγιο Δημήτριο μια τέτοια Κοινωνική Δομή. Τον Δεκέμβριο του 2013 με ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου οριστήκαμε ως υπεύθυνοι  η κυρία Ελένη Χατζηδημητρίου εκ μέρους του Δημοτικού Συμβουλίου κι εγώ εκ μέρος των εθελοντών. Κινηθήκαμε γρήγορα και τα μαθήματα ξεκίνησαν στις 27 Ιανουαρίου του 2014.

Μετά  την εκλογή μου ως δημοτικός σύμβουλος, με απόφαση της Δημάρχου Μαρίας Ανδρούτσου, ανέλαβα, από τον Σεπτέμβριο του 2014,  Εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος για την εποπτεία και τον συντονισμό του Κοινωνικού Φροντιστηρίου , το οποίο ετέθη πλέον υπό την αιγίδα του Οργανισμού Παιδείας, Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Προστασίας.

Από τον Ιανουάριο του 2014 έχουν φοιτήσει στο Κοινωνικό  μας Φροντιστήριο πάνω από 550 παιδιά  με ιδιαίτερες επιτυχίες στις ενδοσχολικές και πανελλαδικές εξετάσεις, ενώ έχουν σταθεί αρωγοί τους πάνω από 150 εθελοντές εκπαιδευτικοί. Προς το παρόν δεχόμαστε μαθήτριες και μαθητές των τριών τάξεων του Γενικού Ενιαίου Λυκείου, ενώ τους μήνες Ιούνιο και Ιούλιο λειτουργούν τμήματα προετοιμασίας για τις Πανελλαδικές του επόμενου έτους.

Στοιχεία Κοινωνικού Φροντιστηρίου Ιανουάριος 2014 έως Απρίλιο 2019.

Σχ. Χρονιά Αριθμός παιδιών Αριθμός  εθελοντών Επιτυχίες στις Πανελλαδικές Θερινά τμήματα προετοιμασίας για Πανελλήνιες
Ιαν. 2014 – Ιουν. 2014 45 17 Δεν είχαμε μαθητές/ριες στη Γ’ Λυκείου όχι
2014-2015 52 26 10/17 όχι
2015-2016 55 29 6/10 ναι
2016-2017 90 32 15/20 ναι
2017-2018 130 42 21/27 ναι
2018 – 2019 111 40   ναι

Ποιοι καθηγητές διδάσκουν στο Κοινωνικό Φροντιστήριο του Δήμου;

Στο φροντιστήριο διδάσκουν εθελοντές εκπαιδευτικοί όλων των ειδικοτήτων. Στο δυναμικό μας έχουμε συνταξιούχους εκπαιδευτικούς, καθηγητές εν ενεργεία του ιδιωτικού και δημοσίου τομέα, καθώς και επί πτυχίω φοιτητές που κάνουν δίπλα μας τα πρώτα τους βήματα. Λειτουργεί έτσι το Κοινωνικό Φροντιστήριο και ως φυτώριο νέων επιστημόνων της πόλης μας. Η επιλογή των διδασκόντων γίνεται από το Συντονιστικό Συμβούλιο του Φροντιστηρίου, μετά την κατάθεση των βιογραφικών τους και των σχετικών δικαιολογητικών σπουδών.

Τα μαθήματα γίνονται καθημερινά 15:00 με 22:00 και Σάββατο 15:00 με 19:00 στο 3ο Λύκειο Αγίου Δημητρίου με πλήρες πρόγραμμα μαθημάτων. Διεξάγονται συχνά διαγωνίσματα, καθώς και 2 εξεταστικές προσομοίωσης τα Χριστούγεννα και το Πάσχα. Οι γονείς ενημερώνονται αμέσως σε περίπτωση απουσιών, ενώ σχετικά με τις επιδόσεις των μαθητών γίνονται  ενημερώσεις γονέων σε τακτική βάση.

Ποια κριτήρια πρέπει να τηρούν οι μαθητές για να φοιτήσουν στο συγκεκριμένο φροντιστήριο;

Η επιλογή των μαθητριών και μαθητών γίνεται με μοριοδότηση. Μοριοδοτούνται  η εντοπιότητα ( δημότης – κάτοικος), τα χαμηλά εισοδήματα και ειδικές κοινωνικές κατηγορίες όπως τρίτεκνες, πολύτεκνες ή μονογονεϊκές οικογένειες, άνεργοι γονείς και γονείς ή αδέλφια ΑΜΕΑ.

Τα κριτήρια μοριοδότησης, καθώς και η επιτροπή ελέγχου των δικαιολογητικών ψηφίζονται από το Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού Παιδείας, Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Προστασίας.

Τα παιδιά οφείλουν να τηρούν τον Εσωτερικό Κανονισμό Λειτουργίας και να μην ξεπερνούν το όριο των απουσιών.

Λίγα λόγια για τον Πάνο Μπαντούνα  

Ο Πάνος Μπαντούνας βρίσκεται στο Κοινωνικό Φροντιστήριο από την πρώτη μέρα λειτουργίας του ως Υπεύθυνος Εθελοντών και στη συνέχεια ως Εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος. Καθημερινά είναι παρών στον χώρο των μαθημάτων, έχοντας τη γενική και ειδική εποπτεία για την οργάνωση, λειτουργία και διεύθυνση της Κοινωνικής Δομής.

Ο Πάνος Μπαντούνας γεννήθηκε και μεγάλωσε στον Άγιο Δημήτριο. Είναι 28 ετών, απόφοιτος της Νομικής Αθηνών με μεταπτυχιακό στην Ιστορία Δικαίου και υπ. Διδάκτωρ Ρωμαϊκού Δικαίου, μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Ιστορίας του Δικαίου. Εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος για το Κοινωνικό Φροντιστήριο, Αντιπρόεδρος του Οργανισμού Παιδείας, Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Προστασίας (Παιδικοί Σταθμοί – Δημοτική Κατασκήνωση – Δημιουργική Απασχόληση Παιδιών), Μέλος της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής και Γραμματέας του Δ.Σ. της Δευτεροβάθμιας Σχολικής Επιτροπής.

Εγγραφές

Για 4η χρονιά φέτος θα λειτουργήσουν στο Κοινωνικό μας Φροντιστήριο τμήματα προετοιμασίας μαθητών υποψηφίων για τις Πανελλαδικές Εξετάσεις 2020. Εγγραφές καθημερινά  από Δευτέρα 6 Μαΐου έως Παρασκευή  17 Μαΐου 2019, ώρες 17:00 – 20:00, στο 3ο Λύκειο Αγίου Δημητρίου (Αργοστολίου και Σάμου, είσοδος από Καπετανάκη). Θα ακολουθήσει δελτίο τύπου με όλες τις σχετικές πληροφορίες.