Ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού & Περιβάλλοντος του Δήμου Αγίου Δημητρίου έχει τη χαρά να επαναφέρει το θεσμό προβολών βραβευμένων ντοκιμαντέρ από το «Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης – Περιφερειακές Προβολές DOC – Stories», το Σάββατο 8 Απριλίου και την Κυριακή 9 Απριλίου 2023 στο Δημοτικό Θέατρο «Μελίνα Μερκούρη» και ώρα 20:30 με ελεύθερη είσοδο.
Λίγα λόγια για το φεστιβάλ που φέτος, στον Άγιο Δημήτριο είναι αφιερωματικό στο Ιστορικό Ντοκιμαντέρ με θέμα την Μετανάστευση.
Δυναμικά και συναρπαστικά τα ελληνικά ντοκιμαντέρ πρωταγωνίστησαν στο 25ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, που πραγματοποιήθηκε από τις 2 έως τις 12 Μαρτίου 2023 τόσο σε φυσικό χώρο όσο και διαδικτυακά.
60 μεγάλου και μικρού μήκους, στο σύνολό τους, ντοκιμαντέρ από την Ελλάδα προβλήθηκαν στα τρία διαγνωστικά τμήματα, Διεθνές Διαγωνιστικό, Newcomers και >>Film Forward, καθώς και στα τμήματα Ανοιχτοί Ορίζοντες, NextGen, Πλατφόρμα και Από οθόνη σε Οθόνη.
Τα 2 ντοκιμαντέρ που θα φιλοξενηθούν στο Δήμο μας στο πρόγραμμα «Περιφερειακές Προβολές» είναι :
«Πέντε φορές ξένος»
Ο καλλιτέχνης Σταύρος Κωτούλας έχει ζήσει πέντε ιστορίες ζωής σε πέντε διαφορετικές χώρες της Ευρώπης. Οι πολιτικές ανατροπές, η φτώχεια, η δυσπιστία και, όπως πάντα, οι αποφάσεις των άλλων καθόρισαν την πορεία της ζωής του.
Μαζί μας στο Δημοτικό Θέατρο «Μελίνα Μερκούρη» θα παραβρεθούν και θα συνομιλήσουν με το κοινό ο σκηνοθέτης του ντοκιμαντέρ, Βαγγέλης Ευθυμίου και ο ιστορικός Γιώργος Τσακνιάς.
Συντελεστές και στοιχεία
Σκηνοθεσία: Βαγγέλης Ευθυμίου
Σενάριο: Βαγγέλης Ευθυμίου
Διεύθυνση φωτογραφίας: Βαγγέλης Ευθυμίου
Μοντάζ: Ιωάννα Πογιαντζή
Ήχος: Κωνσταντίνος Ντόκος
Παραγωγή: Landart Productions
Παραγωγοί: Βαγγέλης Ευθυμίου
Συμπαραγωγή: ΕΡΤ
Χρώμα: Έγχρωμο
Χώρα Παραγωγής: Ελλάδα
Έτος Παραγωγής: 2022
Διάρκεια:75′
Το ντοκιμαντέρ Η μητέρα του σταθμού ακολουθεί την ζωή εκείνων των γυναικών που από τη δεκαετία του ’60 έως το 1973 μετανάστευσαν στη Γερμανία. Ο Β ́ Παγκόσμιος Πόλεμος έριξε την σκιά του όχι μόνο στην ευρωπαϊκή, αλλά και στην ελληνική ιστορία. Για την Ελλάδα σήμαινε τη μεγάλη έξοδο από τα χωριά στην ξενιτιά.
Μαζί μας στο Δημοτικό Θέατρο «Μελίνα Μερκούρη» θα παραβρεθούν και θα συνομιλήσουν με το κοινό η παραγωγός του ντοκιμαντέρ, Τζίνα Πετροπούλου και η Πρόεδρος του Συμβουλίου Ένταξης Μεταναστών & Προσφύγων Αγίου Δημητρίου και Γραμματέας του Δημοτικού Συμβουλίου Αγ. Δημητρίου Ιωάννα Κωνσταντίνου.
Συντελεστές και στοιχεία
Σκηνοθεσία: Κωστούλα Τωμαδάκη
Σενάριο: Κωστούλα Τωμαδάκη
Διεύθυνση Φωτογραφίας: Κατερίνα Μαραγκουδάκη
Μοντάζ: Στέλιος Τατάκης
Ήχος: Μάνος Ηρακλής
Μουσική: Δημήτρης Μαραμής
Παραγωγή: Vox Documentaries
Παραγωγοί: Τζίνα Πετροπούλου
Συμπαραγωγή: ΕΚΚ, ΕΡΤ
Χρώμα: Έγχρωμο
Χώρα Παραγωγής: Ελλάδα
Έτος Παραγωγής: 2022
Διάρκεια: 80′
Την επιμέλεια των Περιφερειακών Προβολών του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης έχει η Επιτροπή Κινηματογράφου Αγίου Δημητρίου που αποτελείται από τους: Χαράλαμπο Τζιμινίδη, Μένο Δελιοτζάκη και Μαρία Καρακούση.
Δείτε περισσότερα εδώ

