Φεστιβάλ Πόλης 2026 του Δήμου Αγίου Δημητρίου «ανοίγει την αυλαία του», την Τετάρτη 2 Σεπτεμβρίου, προσκαλώντας κατοίκους και επισκέπτες σε έναν μήνα γεμάτο πολιτισμό, ψυχαγωγία και δημιουργία.
Μέχρι και τις 4 Οκτωβρίου, οι γειτονιές και οι δημοτικοί χώροι της πόλης μετατρέπονται σε ανοιχτές σκηνές πολιτισμού. Το φετινό πρόγραμμα περιλαμβάνει συναυλίες αγαπημένων καλλιτεχνών, θεατρικές παραστάσεις, ημέρες παράδοσης και δράσεις για τη νεολαία, ενώ παράλληλα ο πολιτισμός συνδέεται με την αλληλεγγύη. Η είσοδος σε όλες τις εκδηλώσεις είναι ελεύθερη. Αντί εισιτηρίου, καλούνται οι πολίτες να προσφέρουν είδη πρώτης ανάγκης, στηρίζοντας έμπρακτα τις Κοινωνικές Δομές του Δήμου Αγίου Δημητρίου.
Κάθε εκδήλωση αποτελεί μια ξεχωριστή αφορμή συνάντησης και απόλαυσης του πολιτισμού στην πόλη. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων συναυλία του Γιάννη Κότσιρα και της Γιώτας Νέγκα, θέατρο σκιών, παιδικό θέατρο, θέατρο για μεγάλους, τη 2η Γιορτή Νεολαίας, τις Ημέρες Παράδοσης, κ.ά.
Η πρεμιέρα με Θέατρο Σκιών
Το Φεστιβάλ αρχίζει την Τετάρτη 2 Σεπτεμβρίου, στις 20:00, στο Προαύλιο του Ιερού Ναού Αγίου Δημητρίου, με την παράσταση Καραγκιόζη: «Ο Μεγάλος Αλέξανδρος και το καταραμένο φίδι».
Το αγαπημένο Θέατρο Σκιών επιστρέφει και φέτος στο Φεστιβάλ Πόλης, προσφέροντας στα παιδιά αλλά και στους μεγαλύτερους μια μοναδική ευκαιρία να συναντήσουν τον Καραγκιόζη, μέσα από ιστορίες γεμάτες χιούμορ, περιπέτεια και ελληνική παράδοση.
Οι παραστάσεις Θεάτρου Σκιών συνεχίζονται καθ’ όλη τη διάρκεια του Σεπτεμβρίου:
- 3/9: «Ο Καραγκιόζης και το μαγεμένο δέντρο» – Πλατεία Γ. Σεφέρη, 20:00
- 9/9: «Ο Καραγκιόζης και η μικρή Γοργόνα» – Πλατεία Αλ. Παναγούλη, 20:00
- 10/9: «Ο Καραγκιόζης και οι Πειρατές» – Πλατεία Μίκη Θεοδωράκη, 20:00
- 16/9: «Ο Καραγκιόζης Κυνηγός Φαντασμάτων» – Πλατεία Δημοκρατίας (Τα Μήλα), 20:00
- 17/9: «Ο Καραγκιόζης Σούπερ Ήρωας» – Πλατεία Δεγλερή, 20:00
Ο Δήμαρχος Αγίου Δημητρίου Στέλιος Μαμαλάκης, με αφορμή την έναρξη του Φεστιβάλ, ανέφερε: «Το Φεστιβάλ Πόλης 2026 φέρνει τον πολιτισμό κοντά σε κάθε γειτονιά και δημιουργεί ευκαιρίες συνάντησης για όλους. Ιδιαίτερη χαρά μας δίνει η συμμετοχή των παιδιών και των νέων, που αποτελούν τη δημιουργική δύναμη της πόλης μας. Με τη 2η Γιορτή Νεολαίας δίνουμε ακόμη περισσότερο χώρο στη νέα γενιά να εκφραστεί και να παρουσιάσει το ταλέντο και τη δημιουργικότητά της. Καλούμε όλους τους συμπολίτες μας να συμμετάσχουν και να απολαύσουν ένα πλούσιο πρόγραμμα πολιτισμού και ψυχαγωγίας.»
Όπως έχει επισημάνει ο Δήμαρχος, στόχος της διοργάνωσης είναι οι γειτονιές του Αγίου Δημητρίου να μετατρέπονται σε «εστίες πολιτιστικής δράσεις», με τον πολιτισμό να αποτελεί ένα ανοιχτό και προσβάσιμο κοινωνικό αγαθό.
Από την πλευρά της η Αγγελική Σαραβελάκη, αντιδήμαρχος Παιδείας και Πολιτιστικής Ανάπτυξης, τόνισε: «Προσκαλούμε τους συμπολίτες μας αλλά και τους επισκέπτες της πόλης μας να γίνουν μέρος μιας μεγάλης γιορτής πολιτισμού. Για έναν ολόκληρο μήνα, οι γειτονιές και οι δημοτικοί χώροι του Αγίου Δημητρίου μετατρέπονται σε ανοιχτές σκηνές, φιλοξενώντας συναυλίες, θέατρο, δράσεις για παιδιά και νέους, Θέατρο Σκιών, αφιερώματα στην παράδοση και μια πολύ ξεχωριστή «Γιορτή Νεολαίας». Δημιουργήσαμε ένα πρόγραμμα με ποικιλία, ποιότητα και ελεύθερη πρόσβαση για όλους. Σας καλούμε να συναντηθούμε στις γειτονιές της πόλης, να ψυχαγωγηθούμε, να δημιουργήσουμε και να ζήσουμε μαζί τη χαρά του πολιτισμού.»
Το πλήρες πρόγραμμα Φεστιβάλ Πόλης 2026 του Δήμου Αγίου Δημητρίου: https://online.anyflip.com/gubko/ahxm/mobile/index.html

