21 χρόνια Παιδικό Εργαστήρι Θεάτρου!

2376

Λειτουργεί αδιάλειπτα από τον Σεπτέμβριο του 1997 και κατά τη διάρκεια όλων αυτών των χρόνων έχουν ανέβει τουλάχιστον 20 παραστάσεις.

Ο λόγος για το παιδικό εργαστήρι θεάτρου του δήμου Αγίου Δημητρίου στο οποίο μπορούν να συμμετέχουν παιδιά  ηλικίας από 6 έως 12 ετών.

Τα παιδιά δημιουργούν μια ομάδα και μέσω του θεατρικού παιχνιδιού και εξωτερικεύουν δημιουργικά, συναισθήματα, ιδέες και  εμπειρίες αναπτύσσοντας  έτσι την αναγκαία ευαισθησία απέναντι στην τέχνη και σε κάθε τι ωραίο.

Όπως μας επισημαίνει η υπεύθυνη του εργαστηρίου Μαρία Μπακέλα μέσω των παιχνιδιών, των κινητικών και φωνητικών ασκήσεων, της σωματικής έκφρασης και του αυτοσχεδιασμού τα παιδιά ενεργοποιούν τη φαντασία τους και εξοικειώνονται με το θέατρo. Προχωρώντας τα μαθήματα τα μέλη της ομάδας  προετοιμάζονται για την παράσταση  που  ανεβαίνει με τη λήξη των  μαθημάτων.

«Όλη η ομάδα  συμβάλλει  ενεργά,  δημιουργικά και καλλιτεχνικά  στην τελική μορφή της παράστασης. Τα παιδιά λένε τη γνώμη τους για το θέμα που τους έχει δοθεί  και αυτοσχεδιάζουν πάνω σε διάφορες ιδέες. Πολλές σκηνές, ατάκες και ιδέες είναι προϊόν αυτοσχεδιασμών των παιδιών. Έτσι το αποτέλεσμα δεν είναι μια παράσταση που «φοράμε» στα παιδιά αλλά κάτι που δημιουργούμε όλοι μαζί» δήλωσε η κ. Μπακέλα. Σκοπός της, όπως επεσήμανε στο agiosdimitrios-news, είναι οι παραστάσεις να μην απευθύνονται μόνο στα παιδιά αλλά και στους γονείς για να φέρουν ξανά τα παιδιά τους στο θέατρο.

Η πιο πρόσφατη παράσταση του Παιδικού εργαστηριού Θεάτρου ήταν ένα έργο μου με τίτλο «Τράπεζα Αναμνήσεων» . Εμπνευσμένο από ένα ενδιαφέρον άρθρο στην εφημερίδα και αφορούσε την πραγματική Τράπεζα αναμνήσεων, μία μη κερδοσκοπική πρωτοβουλία που ξεκίνησε στην Ιταλία το 2007. Μια συλλογή βιντεοσκοπημένων  αφηγήσεων ανθρώπων γεννημένων πριν το 1950.    

«Αυτό ήταν η αφορμή για μια συζήτηση με τα παιδιά, τι θυμόμαστε εμείς; τι θυμούνται οι άλλοι για μας; Τελικά τι είναι αυτό που μένει; Τι είναι αυτό που κάνει κάποιον να μπει στην καρδιά μας και να μείνει  αξέχαστος; Ποια στιγμή της ζωής σου σε κάνει αιώνιο; Ποια αρετή εμπερικλείει όλες τις άλλες; Ίσως τελικά το καλύτερο κομμάτι στη ζωή ενός ανθρώπου να είναι οι μικρές, ανώνυμες, τυχαίες, αξέχαστες πράξεις καλοσύνης και αγάπης» ανέφερε η κ. Μπακέλα.

Τα μαθήματα που ξεκινούν στις αρχές του σχολικού έτους, πραγματοποιούνται κάθε Σάββατο 10.00 με 12.00 προς το παρόν στο αμφιθέατρο του 2ΟΥ Γ.Ε.Λ Αγίου Δημητρίου, χωρίς καμία χρηματική επιβάρυνση. Ο αριθμός των παιδιών δεν ξεπερνά τα 35 και τηρείται σειρά προτεραιότητας στις εγγραφές.

 Λίγα λόγια για την Μαρία Μπακέλα

Η Μαρία, με καταγωγή από την Άνδρο, γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Αποφοίτησε από την Aνωτέρα Σχολή  Δραματικής τέχνης Ε. Χατζίκου και δύο χρόνια αργότερα ολοκλήρωσε τις σπουδές της στη δημοσιογραφία. Αμέσως εργάστηκε στο θέατρο ως ηθοποιός σε ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.

Το 1994 βρέθηκε στη  Νέα Υόρκη, όπου και συνεργάστηκε ως ηθοποιός με το θέατρο LA MAMA σε συνεργασία  με το Ωνάσειο Ίδρυμα σε μια παράσταση  με αποσπάσματα  από αρχαίες τραγωδίες στα αρχαία ελληνικά. Επίσης βρέθηκε στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης (NYU) στο Drama Master class με την Irene Moore «Stanislavski system». Συμμετείχε σε δυο παραγωγές του  ΝΥU στο  «Πένθος ταιριάζει στην Ηλέκτρα» και στις «Δούλες» του Ζενέ  στην Νέα Υόρκη και στο Bentley Theatre τουDARTMOUTH COLLEGE New Hampshire.

Επέστρεψε στην Ελλάδα το 1997, όπου  με πρωτοβουλία του Δήμου Αγίου Δημητρίου δημιούργησε το Παιδικό Εργαστήρι Θεάτρου, για παιδιά ηλικίας από 6 έως 12 ετών. Διδάσκει θεατρική αγωγή, θεατρικό παιχνίδι, και σκηνοθετεί  παραστάσεις έχοντας αναλάβει τα τελευταία χρόνια και το Εφηβικό Εργαστήρι Θεάτρου.

Το 1999 συνεργάστηκε με το «Θέατρο δρόμου» του Νίκου Χατζηπαπά το οποίο περιόδευσε σχεδόν σε όλη την Ελλάδα.

Το 2005 στην  έκθεση που έγινε στην Τεχνόπολη με θέμα «Η Αθήνα τον 20ο αιώνα» ανέλαβε την  ενότητα «Το θέατρο στην Αθήνα του 20ου αιώνα».

Για οκτώ χρόνια εργάστηκε ως δημοσιογράφος πολιτιστικού ρεπορτάζ στην τηλεόραση της ΕΡΤ. Τα τελευταία 10  χρόνια γράφει και σκηνοθετεί δικά της έργα για παιδιά και εφήβους.