Η αποκλειστική συνέντευξη του προέδρου του OΠΑΠ Αγίου Δημητρίου Κωνσταντίνου Χριστοδουλή

714

Για τις εκδηλώσεις που διοργανώνει ο Οργανισμός Πολιτισμού Αθλητισμού & Περιβάλλοντος, τη συνεχή προσφορά του οργανισμού στους πολίτες αλλά και τη δική του ενασχόληση με τα κοινά μας μίλησε ο Πρόεδρος του Οργανισμού Kωνσταντίνος Χριστοδουλής.

Ο κ. Χριστοδουλής δεν παρέλειψε να αναφερθεί στα διάφορα προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίζει ο οργανισμός αλλά και στις εργασίες βελτίωσης των αθλητικών εγκατατάσεων του Δήμου.

Αναλυτικά η συνέντευξη:

1. Ποιες είναι οι σημαντικότερες εκδηλώσεις τις οποίες διοργανώνει ο Οργανισμός;

Ως πρόεδρος του Οργανισμού να σας πω, πως όλες οι εκδηλώσεις έχουν για μας την ίδια σημασία και είναι εξίσου σημαντικές, είτε  πρόκειται για τη συναυλία του Σωκράτη Μάλαμα στον Ασύρματο με 10.000 κόσμο, είτε για την παρουσίαση του συγγραφέα Γιάννη Μακριδάκη στη Δημοτική μας Βιβλιοθήκη με 80 άτομα.

Όμως θεωρούμε κεντρική εκδήλωση για την πόλη μας τα «ΠΑΝΑΓΟΥΛΕΙΑ» με την  ΕΙΡΗΝΟΔΡΟΜΙΑ που γίνονται κάθε Μάη στην πόλη μας, για να τιμήσουμε τον τοπικό μας ήρωα Αλέκο Παναγούλη.  Εξίσου σημαντικές είναι οι  εκδηλώσεις που κάνει ο Οργανισμός Πολιτισμού Αθλητισμού & Περιβάλλοντος καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς όπως:

  • Το «Φεστιβάλ Πόλης» με τις Φθινοπωρινές Γιορτές που έχουν να κάνουν τόσο με συναυλίες, αφιερώματα, θεατρικές παραστάσεις κ.ά.
  • Το Open Air Film Festival Στρογγυλό, ο Θερινός μας Κινηματογράφος, με προβολές καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού.
  • Τις παραστάσεις των τεσσάρων Θεατρικών μας Ομάδων .
  • Οι «Αποκριάτικες γιορτές στην πόλη» με τα Κούλουμα στον Ασύρματο, τα Παραδοσιακά Έθιμα, τα Αποκριάτικα Πάρτι και το Κυνήγι του Κρυμμένου Θησαυρού.
  • Τα «Χριστούγεννα στην Πόλη», με το Χριστουγεννιάτικο Χωριό στην πλατεία Άρη Βελουχιώτη.
  • European Music Day τον Ιούνιο, όπου αναδεικνύουμε νέους καλλιτέχνες.
  • Περιοδικές Βιβλιοπαρουσιάσεις σε όλη τη διάρκεια της χρονιάς. Φέτος το Φεβρουάριο παρουσιάσαμε οχτώ συγγραφείς που ζουν στην πόλη μας και είμαστε πολύ χαρούμενοι γι’ αυτό. Επίσης στη Δημοτική μας Βιβλιοθήκη γίνονται παρουσιάσεις για τους μαθητές της πόλης μας με δια δραστικά θεατρικά παιχνίδια.
  • «Άστυ & Λαϊκή Παράδοση» σε συνεργασία με τους εθνικοτοπικούς συλλόγους της πόλης μας, όπου προβάλλονται τα ήθη και τα έθιμα της πατρίδας μας καθώς και η μουσική μας παράδοση.

Αυτά, αλλά και άλλα πολλά που γίνονται εμβόλιμα σε διάφορες περιόδους, όπως το μουσικό αφιέρωμα «Μάνα μου & Παναγιά», από τη ΜΕΤΡΟΠΟΛΙΤΑΝ Ορχήστρα που θα πραγματοποιηθεί τη Μεγάλη Δευτέρα στο Δημοτικό μας Θέατρο ή το κινηματογραφικό αφιέρωμα «Ακολουθώντας το Μίκη μέσα από το σινεμά», με ταινίες που τη μουσική τους έχει γράψει ο Μίκης Θεοδωράκης.

2. Ποιες δυσκολίες αντιμετωπίζεται κατά τη διάρκεια της οργάνωσης και της περάτωσης όλων αυτών των εκδηλώσεων;

Οι δυσκολίες έχουν να κάνουν αφενός με τη γραφειοκρατία που είμαστε υποχρεωμένοι να ακολουθούμε και αφετέρου με τις συνεχείς περικοπές που γίνονται «άνωθεν» στον προϋπολογισμό του Οργανισμού. Κατά τα άλλα, η όλη διαδρομή από τη σύλληψη μιας ιδέας μέχρι την πραγματοποίησή της είναι μαγική και την απολαμβάνουμε όλοι όσοι εμπλεκόμαστε με αυτό.

3. Πόσο σημαντικό είναι για τους δημότες η ύπαρξη ομάδων όπως το Παιδικό Θεατρικό Εργαστήρι, η Θεατρική Ομάδα, οι Δημοτικές Σχολές χορού κτλ. Τι μηνύματα λαμβάνετε από τους πολίτες.

Ο ΟΠΑΠ έχει τέσσερις θεατρικές ομάδες: το Παιδικό Εργαστήρι, το Εφηβικό Εργαστήρι, το Θεατρικό Εργαστήρι και τη Θεατρική Ομάδα. Εκεί μικροί και μεγάλοι μαθαίνουν την τέχνη της υποκριτικής από αξιόλογους δασκάλους – σκηνοθέτες και ταυτόχρονα ανεβάζουν θεατρικές παραστάσεις υψηλού επιπέδου, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό. Επίσης το Θεατρικό Εργαστήρι συμμετέχει στο Διαδημοτικό Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου μαζί με άλλους 10 δήμους, όπου η παράσταση η δική μας περιοδεύει στους δήμους που συμμετέχουν, κι εμείς υποδεχόμαστε τις παραστάσεις των άλλων δήμων αρχές Σεπτέμβρη.

Στο Ωδείο και στον Τομέα Χορού φοιτούν πολλοί μαθητές της πόλης οι οποίοι στη διάρκεια της χρονιάς μας παρουσιάζουν το έργο τους. Το 70% των μαθητών έχει οικονομικές εκπτώσεις λόγω της οικονομικής δυσχέρειας που επικρατεί στη χώρα μας, ενώ οι καθηγητές μας προσφέρουν  δωρεάν μαθήματα σε ασυνόδευτα προσφυγόπουλα που έχουν εκφράσει την επιθυμία να μάθουν μουσική. Επίσης γίνονται προγράμματα χορού για ΑμεΑ, αλλά και ηλικιωμένους των ΚΑΠΗ μας. Τέλος αξίζει να πούμε πως τα τελευταία δύο χρόνια οι μουσικοί της Φιλαρμονικής κάνουν δωρεάν μαθήματα σε μαθητές, με αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή η Φιλαρμονική να αριθμεί κοντά στα 50 μέλη, που τα απολαύσαμε στη παρέλαση της 25ης Μαρτίου.

4. Στις αρμοδιότητες του ΟΠΑΠ ανήκει επίσης η συντήρηση και η ευθύνη λειτουργίας όλων των αθλητικών εγκαταστάσεων του Δήμου. Έχουν γίνει εργασίες αναβάθμισης; Υπάρχουν ελλείψεις κι αν ναι, τι παραπάνω πρέπει να γίνει;

Οι αθλητικές εγκαταστάσεις βρίσκονται σε άριστη κατάσταση και παραχωρούνται δωρεάν σε αθλητικά σωματεία της πόλης μας καθώς και στους συνδημότες μας. Αυτή την περίοδο γίνονται οι εργασίες αντικατάστασης του χλοοτάπητα στο Δημοτικό μας Στάδιο με καινούργιο νέας γενιάς. Επίσης έχει αποπερατωθεί το υπόγειο γκαράζ στο πίσω μέρος του Σταδίου, το οποίο θα απελευθερώσει χώρους προς χρήση την δημοτών και θα καλλωπίσει τον περιβάλλοντα χώρο. Τέλος στο Γυμναστήριό μας, γυμνάζονται ΔΩΡΕΑΝ οι συνδημότες μας, ενώ γίνονται προγράμματα  Pilates με συμβολικό αντίτιμο. Υπάρχει καλή συνεργασία με τα αθλητικά σωματεία της πόλης μας και προσπαθούμε τυχόν ελλείψεις να τις καλύψουμε άμεσα. Σ’  αυτό συμβάλλει τα μέγιστα ο αντιπρόεδρος του ΟΠΑΠ, ο Γιάννης ο Μαθάς που μαζί με την Αθλητική Επιτροπή του ΔΣ, έχουν πάρει επ ώμου το αθλητικό κομμάτι.

5. Πείτε μας δύο λόγια για εσάς, πώς προέκυψε η ενασχόλησή σας με τα κοινά.

Η ενασχόλησή μου με τα κοινά είναι πρόσφατη και προέκυψε ξαφνικά. Η αγάπη μου όμως για τον πολιτισμό και κυρίως τη μουσική έρχεται από πολύ παλιά. Εργάζομαι ως δάσκαλος και η οργανική μου θέση είναι στο 4ο Δημοτικό Σχολείο Αγίου Δημητρίου, ενώ τη φετινή χρονιά υπηρετώ στο 11ο Δημοτικό Σχολείο της πόλης μας. Έχω κάνει πολλές ραδιοφωνικές εκπομπές ως ραδιοφωνικός παραγωγός, ενώ τα τελευταία χρόνια αρθρογραφούσα στον τοπικό τύπο. Επίσης εργάζομαι ως μουσικός επιμελητής (DJ), σε διάφορες μουσικές εκδηλώσεις.