Νέο ξεκίνημα για την δημοτική κίνηση “ΑλλάΖΟΥΜΕ την πόλη”

227

Το νέο ξεκίνημα της δημοτικής κίνησης “Αλλάζουμε την πόλη” εν όψει των αυτοδιοικητικών εκλογών του Οκτωβρίου, θα γίνει την Πέμπτη 13 Ιουλίου στις 8:00μ.μ, στα νέα γραφεία  απέναντι από την πλατεία Βελουχιώτη.

“Η δημοτική μας κίνηση δημιουργήθηκε από δυνάμεις με διαρκή συμμετοχή στα τοπικά δρώμενα του Αγ. Δημητρίου, με βάση μια νέα ριζοσπαστική πρόταση άσκησης της δημοτικής πολιτικής και διαχείρισης της δημοτικής εξουσίας, και μέχρι σήμερα αγωνίζεται με συνέπεια και ήθος για την επίλυση των προβλημάτων της πόλης.
Όλοι μαζί καταφέραμε έως τώρα να συνθέσουμε τις διαφορετικές μας απόψεις, να ενώσουμε τις αγωνίες μας, να δώσουμε στις ιδέες μας περιεχόμενο και να δρομολογήσουμε το όραμά μας για μια ανθρώπινη, λειτουργική και σύγχρονη πόλη.
Αγωνιστήκαμε και αγωνιζόμαστε δημιουργικά μαζί με τις ζωντανές δυνάμεις της πόλης μας, μαζί με τους προοδευτικούς πολιτικούς και κοινωνικούς σχηματισμούς, για τη δημιουργία μιας πόλης που σέβεται την ιστορία της, τον άνθρωπο, αλλά και το μέλλον της.
Ο Δήμος αποτελεί τον πιο κοντινό προς τον πολίτη πολιτικό, διοικητικό και κοινωνικό θεσμό. Για να μην αποδυναμωθεί αυτή η σχέση εγγύτητας του πολίτη προς την τοπική αυτοδιοίκηση, αξιοποιούμε τους θεσμούς άμεσης συμμετοχής και δημοκρατίας, αξιοποιούμε τις νέες τεχνολογίες και να δίνουμε συστηματικά τη δυνατότητα στους πολίτες και τους τοπικούς φορείς να έχουν αποφασιστικό ρόλο στην ανάπτυξη δημοτικών πολιτικών.
Παράλληλα, θεωρούμε ότι η θέσπιση της απλής και ανόθευτης αναλογικής για την εκλογή των δημοτικών συμβούλων και η ενίσχυση των διαδικασιών σύνθεσης των τοπικών αντιθέσεων με τη διαβούλευση μεταξύ φορέων και παρατάξεων, για την επίτευξη προγραμματικών συμφωνιών, θα συμβάλει στην ενδυνάμωση του θεσμού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Για την καλύτερη και πληρέστερη αντιμετώπιση των προβλημάτων του Δήμου ενώνουμε τις δυνάμεις μας με όλους τους συμπολίτες μας που διακατέχονται από την ίδια αγωνία για το μέλλον του Αγ. Δημητρίου, από θέληση για προσφορά και δημοκρατική ευαισθησία. Επιδιώκουμε μέσα από συλλογικές διαδικασίες ανοικτού διαλόγου να διαμορφώνουμε πολιτικές που εξυπηρετούν την αγωνία και το όραμα των πολιτών του Δήμου για μια πόλη καθαρή, ανθρώπινη, λειτουργική, οικολογικά αναβαθμισμένη, πολιτιστικά συγκροτημένη και οικονομικά σθεναρή.
Μας οδηγεί το σύγχρονο εναλλακτικό όραμα για ένα Δήμο – κέντρο κινητοποίησης όλων των ζωντανών δυνάμεων της πόλης, κόντρα στον καταναλωτισμό, τον ατομικισμό, την απογοήτευση, την περιθωριοποίηση.
Πιστεύουμε σε μια ακηδεμόνευτη Αυτοδιοίκηση που υπηρετεί τον πολίτη, σε μια Αυτοδιοίκηση ανοικτή και ανατροφοδοτούμενη από την κοινωνία με πολιτικό, διεκδικητικό και αγωνιστικό περιεχόμενο, καθώς και κοινωνικό ρόλο. Η ουσιαστική δημοκρατία, η αποκέντρωση, η συμμετοχή του πολίτη, η ανάδειξη των κοινωνικών πρωτοβουλιών αποτελούν θεμελιακές αρχές μας.
Πιστεύουμε ότι η ανάπτυξη αφορά εξ ίσου τον άνθρωπο, το φυσικό κόσμο που μας περιβάλλει, το ανθρώπινο περιβάλλον, τον πολιτισμό. Η νέου τύπου ανάπτυξη, η βιώσιμη, η ενδογενής, η ολοκληρωμένη μπορεί να βρει στήριγμα και αφετηρία στην Αυτοδιοίκηση.
Το όραμα μας για την Τοπική Αυτοδιοίκηση στηρίζεται στο τρίπτυχο:
• Δημοκρατική λειτουργία με σεβασμό στους θεσμούς και στους πολίτες
• Ανάπτυξη με σεβασμό στον άνθρωπο και το περιβάλλον
• Ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής και αλληλεγγύης
Σ’ αυτή την πολιτική και οικονομική συγκυρία στην οποία βρίσκεται η χώρα, όπου κυριαρχεί η έντονη αμφισβήτηση του υφιστάμενου πολιτικού συστήματος και η κοινωνία έχει την τάση να αλλάζει τα κριτήρια επιλογής της, χρειάζονται πολιτικές και αυτοδιοικητικές συμμαχίες.
Στο πνεύμα αυτό, η δημοτική μας κίνηση επιδιώκει σταθερά την ευρύτερη δυνατή συμπαράταξη με όλες τις δημιουργικές και προοδευτικές δυνάμεις της πόλης μας.
Με εφόδια την οραματική μας πρόταση για την Αυτοδιοίκηση, με βαθιά πίστη στις συλλογικές διαδικασίες, ανανεώνουμε την εκπροσώπησή μας με κριτήρια την ικανότητα, την πολιτική επάρκεια, την κοινωνική καταξίωση και μπαίνουμε στη μάχη για να κερδίσουμε και πάλι την εμπιστοσύνη των συμπολιτών μας.
Το ανθρώπινο δυναμικό μας καλείται να διαχειριστεί δημοκρατικά, έντιμα και με διαφάνεια τις τοπικές υποθέσεις, να εργαστεί αποτελεσματικά και να αναπτύξει δυνατότητες κινητοποίησης όλων των ζωντανών δυνάμεων της πόλης μας”.