O επιστημονικός συνεργάτης του Κέντρου “Ήλιος” μιλά στο Agios Dimitrios News

1501

Για τις δράσεις, τον τρόπο λειτουργίας και τις υπηρεσίες του Κέντρου Πρόληψης Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας «Ήλιος» μίλησε στο Αgios Dimitrios News ο επιστημονικός συνεργάτης του κέντρου και Ψυχοθεραπευτής Κωνσταντίνος Ευάγγελος.

Για όσους δεν το γνωρίζουν το Κέντρο Πρόληψης Εξαρτήσεων ‘’ΗΛΙΟΣ’’ είναι ένας εγκεκριμένος κρατικός φορέας σχεδιασμού και εφαρμογής προγραμμάτων πρόληψης και προαγωγής της ψυχοκοινωνικής υγεία. Αποτελεί συμβουλευτική-υποστηρικτική υπηρεσία (και όχι διαγνωστική-ιατροκεντρική) που απευθύνεται ισότιμα στους δημότες των δήμων Νέας Σμύρνης και Αγίου Δημητρίου με έμφαση στη σχολική κοινότητα με στόχο την ενημέρωση, ευαισθητοποίησή, εκπαίδευση και συμβουλευτική σε θέματα που άπτονται της ψυχοσυναισθηματικής υγείας παιδιών, εφήβων και ενηλίκων. Στελεχώνεται από ειδικούς ψυχικής υγείας, οι υπηρεσίες του είναι δωρεάν και έχει την έδρα του στη Νέα Σμύρνη (Ομήρου 60, 1ος όροφος |τηλ. 210-9336031).

1. Πόσα χρόνια λειτουργεί το Κέντρο Πρόληψης Ήλιος; Ποια η πορεία του έως και σήμερα; 

Το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας ‘’ΗΛΙΟΣ’’, των Δήμων Νέας Σμύρνης και Αγίου Δημητρίου ξεκίνησε την λειτουργία του τον Μάρτιο του 2006, με τη νομική μορφή αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρίας, ως αποτέλεσμα της πρωτοβουλίας των τοπικών αυτοδιοικήσεων των δύο δήμων και της τότε ηγεσίας του ΟΚΑΝΑ, συνιστά ένα από τα 75 Κέντρα Πρόληψης που συναπαρτίζουν το πανελλήνιας εμβέλειας δίκτυο Κέντρων Πρόληψης του ΟΚΑΝΑ, χρηματοδοτείται από τον τακτικό κρατικό προϋπολογισμό (Υπουργεία Υγείας και Εσωτερικών και Περιφέρεια Αττικής) και έκτοτε συνεχίζει απρόσκοπτα παρέχοντας δωρεάν υψηλού επιπέδου υπηρεσίες ευαισθητοποίησης, ενημέρωσης, εκπαίδευσης και συμβουλευτικής σε θέματα ψυχική υγείας στους δημότες των 2 δήμων, αποδίδοντας ιδιαίτερη έμφαση στη σχολική κοινότητα, προνομιακό χώρο και πεδίο εφαρμογής προγραμμάτων πρόληψης και αγωγής υγείας.

2. Ποιος ο σκοπός του Κέντρου;

Ο σκοπός του Κέντρου Πρόληψης Εξαρτήσεων ‘’ΗΛΙΟΣ’’ είναι η παροχή υπηρεσιών ενημέρωσης, εκπαίδευσης και συμβουλευτικής (ατομικής – ομαδικής) σε θέματα ψυχικής υγείας, πράγμα που σημαίνει πρακτικά ότι οι δημότες των δύο δήμων μπορούν να απευθύνονται στο Κέντρο Πρόληψης ‘’ΗΛΙΟΣ’’ προκειμένου να ενημερωθούν γύρω από θέματα που άπτονται της ψυχική υγείας (των ιδίων ή των παιδιών τους), να ενταχθούν σε κάποια ομάδα-εργαστήριο (ομάδες γονέων παιδιών προσχολικής, σχολικής, εφηβικής ηλικίας και σεμινάρια εκπαιδευτικών όλων των βαθμίδων), να παρακολουθήσουν τις εισηγήσεις που γίνονται στα σχολεία των δήμων (από τους παιδικούς σταθμούς έως και τα λύκεια) και απευθύνονται σε γονείς, εκπαιδευτικούς και κάθε ενδιαφερόμενο σε ποικίλες θεματικές, να συμμετέχουν στις ανοιχτές εκδηλώσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης της ευρύτερης κοινότητας που πραγματοποιούνται συχνά και τέλος να κάνουν συνεδρίες συμβουλευτικής.

3. Ποιες είναι οι δράσεις του;

Σημαντική δράση αποτελεί επίσης και η παρουσία μας στα σχολεία και η δουλειά που γίνεται με τα ίδια τα παιδιά στις τάξεις σε σχολικές ώρες στο πλαίσιο των προγραμμάτων αγωγής υγείας, αλλά και της θεματικής εβδομάδας στα γυμνάσια και στα λύκεια με στόχο την ευαισθητοποίηση τους και την πρόληψη παθολογικών συμπεριφορών (π.χ. εξάρτησης).

Ιδιαίτερη σημασία και έμφαση έχει δοθεί τα τελευταία 5 χρόνια στην πρόληψη στην προσχολική ηλικία, καθώς γνωρίζουμε ότι τα πρώτα χρόνια της ζωής ενός ανθρώπου είναι καθοριστικά για την δόμηση μιας υγιούς προσωπικότητας και ότι η προσωπικότητα απαρτιώνεται με σημείο αναφοράς τις σχέσεις του παιδιού με τους σημαντικούς ανθρώπους που ασχολούνται με την φροντίδα και την αγωγή του. Ως εκ τούτου, επιχειρείται μια συστηματική προσπάθεια ενημέρωσης, ευαισθητοποίησης και εκπαίδευσης των γονέων και των εκπαιδευτικών της προσχολικής ηλικίας με διαλέξεις και συζητήσεις που διενεργούνται σε συγκεκριμένες ημέρες και απογευματινές ώρες στους χώρους των σχολείων (παιδικούς σταθμούς και νηπιαγωγεία), στις οποίες δύνανται να συμμετέχουν γονείς και εκπαιδευτικοί. Ενδεικτικές θεματικές αποτελούν: Ο γονεϊκός ρόλος σήμερα, Τα όρια στα παιδιά, Η συναισθηματικές ανάγκες των νηπίων, Η αυτοεκτίμηση και η ψυχική ανθεκτικότητα, Η επιθετικότητα και η διαχείριση της, Οι απώλειες στη ζωή του παιδιού, Η σημασία του παιχνιδιού για την υγιή ψυχοσυναισθηματική του ανάπτυξη.

4. Πώς μπορείς να δηλώσεις συμμετοχή; 

Οι γονείς που επιθυμούν να εμβαθύνουν περαιτέρω στα θέματα αυτά μπορούν επίσης να δηλώνουν συμμετοχή και να εντάσσονται σε κάποια ομάδα γονέων (νέες ομάδες-σεμινάρια γονέων με παιδιά στην προσχολική θα ξεκινήσουν εκ νέου στο τέλος του προσεχούς Σεπτέμβρη, θα αναρτηθεί εγκαίρως ανακοίνωση στο site του Κέντρου Πρόληψης ‘’ΗΛΙΟΣ’’  https://www.facebook.com/kpilios).

5. Πού πραγματοποιούνται οι συναντήσεις των ομάδων;

Οι συναντήσεις των ομάδων πραγματοποιούνται στο χώρο του Κέντρου Πρόληψης ‘’ΗΛΙΟΣ’’ (Ομήρου 60, Νέα Σμύρνη) σε συγκεκριμένη ημέρα και ώρα της εβδομάδας. Οι ομάδες είναι πρωινές και απογευματινές, προκειμένου για την καλύτερη εξυπηρέτηση των δημοτών, και η διάρκεια τους είναι 10 εβδομαδιαίες συναντήσεις. Αντίστοιχα πραγματοποιούνται ομάδες γονέων με παιδιά στη εφηβεία.