ReUZ+: Η Πράσινη Μαθητική Εικονική Επιχείρηση του E.E.E.EK. και του 6ου Γυμνασίου Αγ. Δημητρίου που έχει ξεχωρίσει

338

Στο πλαίσιο του εγκεκριμένου προγράμματος από το Υπουργείο Παιδείας & Θρησκευμάτων “Μαθητική Εικονική Επιχείρηση 2022” του Junior Achievement Greece, δυο γειτονικά σχολεία ενώθηκαν για να αναδείξουν μια σπουδαία ιδέα.

Πιο συγκεκριμένα, μια ομάδα μαθητών του Εργαστηρίου Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης (Ε.Ε.Ε.ΕΚ.) Αγ. Δημητρίου είχε την ιδιαίτερη ιδέα να επαναχρησιμοποιεί παλιά οικιακά σκεύη και να τα μεταποιεί σε χρηστικά αντικείμενα. Μαθητές και μαθήτριες του γειτονικού 6ου Γυμνασίου Αγ. Δημητρίου, αγκάλιασαν την ιδέα, έγιναν μια ομάδα με τους μαθητές του ΕΕΕΕΚ, συνεργάστηκαν σε κλίμα αποδοχής και συνύπαρξης και έδωσαν ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ άλλες διαστάσεις και προοπτικές στην αρχική ιδέα. Έτσι δημιουργήθηκε η συνεργατική μαθητική εικονική επιχείρηση ReUZ+.

Απώτερος στόχος της επιχείρησης είναι η δημιουργία Κέντρου Συλλογής και Δημιουργικής Επαναχρησιμοποίησης Οικιακών Σκευών, το οποίο θα συμβάλει στη μείωση των αστικών αποβλήτων.

Η ομάδα της ReUZ+ είναι πολύ περήφανη που η αρχική ιδέα αναγνωρίζεται και γιγαντώνεται. Η αρχική πρωτοβουλία των μαθητών του ειδικού σχολείου έλαβε μέρος στον Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό για τη Μείωση των Αποβλήτων EWWR21 μέσω του εθνικού συντονιστή των δράσεων Ε.Ο.ΑΝ. (Ελληνικός Οργανισμός Ανακύκλωσης) και κατάφερε να προκριθεί προς βράβευση στον Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό στην κατηγορία Εκπαιδευτικά Ιδρύματα.

Με μια σειρά επιστολών, τα μέλη της ομάδας εξασφάλισαν την αιγίδα του Εθνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης (Ε.Ο.ΑΝ.) για τις δράσεις τους, την επιστημονική υποστήριξη του οργανισμού NoWaste 21 και την ουσιαστική υποστήριξη του Δήμου Αγίου Δημητρίου για τον κύριο στόχο: τη δημιουργία ενός Κέντρου Συλλογής και Δημιουργικής Επαναχρησιμοποίησης Οικιακών Σκευών. Σε μια ξεχωριστή τηλεδιάσκεψη την Παρασκευή 18/2/22, η Δήμαρχος Αγ. Δημητρίου, κ. Μαρία Ανδρούτσου, δεσμεύτηκε να παρέχει στην επιχείρηση σημεία συλλογής χρησιμοποιημένων οικιακών σκευών, χώρο συγκέντρωσης, οχήματα για τη μεταφορά και τις προϋποθέσεις για τη δημιουργία Κέντρου Συλλογής και Δημιουργικής Επαναχρησιμοποίησης Υλικών, σύμφωνα με το Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων (2020). Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η Δήμαρχος Αγίου Δημητρίου “Καλώ όλους και όλες να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους ξεκινώντας από την τοπική κοινωνία με σύνθημα σκέψου παγκόσμια, δράσε τοπικά”. Στην τηλεδιάσκεψη, συμμετείχαν η κυρία Ασημακοπούλου (εντεταλμένη σύμβουλος σε περιβαλλοντικά θέματα του Δήμου Αγίου Δημητρίου) και τρία στελέχη της Μ.Κ.Ο. NoWaste 21, η κ. Τριτοπούλου, η κ. Κρέτση και ο κ. Μαλλιάρης, για να εκφράσουν τη στήριξή τους αλλά και ο κ. Κυρίτσης από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών με ανοιχτή πρόταση συνεργασίας σε όποιο επίπεδο χρειαστεί.

Οι μαθητές των δύο σχολείων επιθυμούν να μεταδώσουν μηνύματα για τo σεβασμό προς το περιβάλλον και την αποδοχή της διαφορετικότητας, να ευαισθητοποιήσουν και να συμπαρασύρουν τις σχολικές κοινότητες, την τοπική και την ευρύτερη κοινωνία προκειμένου όλοι μαζί να προστατεύσουμε το περιβάλλον, να βελτιώσουμε την ποιότητα ζωής μας και να προωθήσουμε ίσες ευκαιρίες στην εκπαίδευση και την απασχόληση για όλους και όλες.

Έχουν την πεποίθηση ότι η μαθητική επιχείρηση ReUZ+ θα συμβάλλει ουσιαστικά στη μείωση των αστικών αποβλήτων μέσα από τη δημιουργία Κέντρου Συλλογής και Επαναχρησιμοποίησης υλικών και και θα συνδράμει στην κυκλική οικονομία. Επιθυμία όλων είναι με τις εισπράξεις από τις πωλήσεις των χρηστικών αντικειμένων που προκύπτουν από την επαναχρησιμοποίηση των παλιών οικιακών σκευών, να συνεισφέρουν στην υποστήριξη ευάλωτων κοινωνικών ομάδων. Tα δύο σχολεία συμμετείχαν στον διαγωνισμό Promo Video του προ-γράμματος Εικονικής Επιχείρησης 2022 του Junior Achievement Greece και κατάφεραν να φτάσουν στην 6η θέση ανάμεσα σε 82 υποψηφιότητες από όλη την Ελλάδα!

Η ReUZ+ αποτελεί τη μοναδική συνεργατική μαθητική εικονική επιχείρηση στον διαγωνισμό, πρότυπο εφαρμογής της συμπερίληψης στον εκπαιδευτικό και εργασιακό τομέα, αλλά ταυτόχρονα είναι μια επιχειρηματική ιδέα που έρχεται να καλύψει ένα σημαντικό κενό στο σύστημα διαχείρισης αποβλήτων.

Η τελική δεκάδα του διαγωνισμού διαμορφώθηκε ως εξής:

  1. 2ο Πειραματικό Γυμνάσιο Κιλκίς «Microgreens – Μαgicgreens»
  2. 6ο Γενικό Λύκειο Καβάλας «B-safe»
  3. Pierce Aμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος «Extra mile»
  4. 1ο ΕΠΑ.Λ. Διδυμοτείχου «Ευγένιος Ευγενίδης» «Ζωομπουκίτσες ‘Εβρου»
  5. Εκπαιδευτήρια Γείτονα «ΑSPIS»
  6. E.E.E.EK. Aγίου Δημητρίου & 6ο Γυμνάσιο Αγίου Δημητρίου «REUZ+»
  7. Γυμνάσιο Κλειτορίας Καλαβρύτων «Flying»
  8. Γενικό Λύκειο Θουρίας Mεσσηνίας «Granel»
  9. 1ο Ε.Ε.Ε.ΕΚ. Πυλαίας – Χορτιάτη «Σου φέρνω να φας»
  10. Γενικό Λύκειο Επισκοπής Ηρακλείου Κρήτης «AGΟRA»

Ευχαριστούμε το JuniorAchievement Greece, τον inspiraóonal mentor μας Peter Economides, τους εικονολήπτες μας Κωνσταντίνο Σταθιά και Μιχάλη Καγιαλή, την εταιρεία Beetroot Design και όλους εσάς που μας στηρίξατε!

Συνεχίζουμε στον διαγωνισμό με την κατάθεση του επιχειρηματικού μας πλάνου! Οι μαθητές που συμμετέχουν στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα αναφέρουν με ενθουσιασμό : “Ευχόμαστε το μικρό δρομάκι που μας ενώνει μια μέρα να γίνει λεωφόρος ενώνοντας την ανθρωπότητα για την ανθρωπότητα” “Μέσα απ’ αυτή τη μοναδική εμπειρία πιστέψαμε στους εαυτούς μας, πιστέψαμε ότι ΓΙΝΕΤΑΙ! Πίστεψέ το κι εσύ”. Στόχος μας είναι να μετατρέψουμε την Εικονική Επιχείρηση σε μια πραγματική Επιχείρηση η οποία θα έχει μη κερδοσκοπικό χαρακτήρα και θα δώσει ευκαιρίες απασχόλησης σε άτομα με αναπηρίες.

Γιατί ΜΑΖΙ ΓΙΝΕΤΑΙ!

Οι συντονίστριες του εκπαιδευτικού προγράμματος

Ε.Χρυσού ΠΕ80, Μ.Χριστοπούλου ΠΕ85

Συμμετέχοντες εκπαιδευτικοί: Γ.Σκαβάρας, Γ.Κολλιός, Γ.Μπουλμέτη, Κ.Σερέτης,

Α.Δημητρίου

Δείτε το promo video της μαθητικής επιχείρησης

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε:

https://reuzplus.gr/

www.eeeek.gr

https://blogs.sch.gr/6gymagdi/

https://www.facebook.com/Reuz.plus

https://www.instagram.com/reuz.plus/