To τεύχος Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου 2022 της εφημερίδας “+OIKIA”

115
Mεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα θέματα του τεύχους Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου 2022 της εφημερίδας +Οικία. Ένα από αυτά είναι και το πρόγραμμα της ανάπλασης των παιδικών χαρών που εφαρμόζει ο Δήμος Αγίου Δημητρίου.

“H καθημερινή βόλτα στην παιδική χαρά δεν είναι μόνο μια έξοδος για παιχνίδι αλλά μια ευκαιρία για βιωματική μάθηση του παιδιού. Το παιδί μέσα από το παιχνίδι αποκομίζει πολλαπλά οφέλη, μαθαίνει να αντιλαμβάνεται καλύτερα τη θέση του στον χώρο, να έχει καλύτερη συναίσθηση του σώματός του, να αναπτύσσεται σε σχέση με τις κινήσεις και των άλλων παιδιών γύρω του.
Αναπτύσσει και ενισχύει την αυτοπεποίθηση του, καθώς κάθε φορά με τη φορά δοκιμάζει τις ικανότητές του (π.χ. να κατέβει μόνο του από την ψηλή τσουλήθρα ή να διασχίσει τη γέφυρα) και έτσι αισθάνεται μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στις δυνατότητες
του εαυτού του.
Ο Δήμος Αγίου Δημητρίου αναλογιζόμενος την πραγματική αξία της σωστής ανάπτυξης του παιδιού αποφάσισε να σχεδιάσει πρότυπες παιδικές χαρές με όλες τις προβλεπόμενες προδιαγραφές και ταυτόχρονα καλαίσθητες και ασφαλείς, αναβαθμίζοντας ουσιαστικά την συνύπαρξη και εφευρετικότητα των παιδιών στο παιχνίδι.
Ο δήμος προχώρησε στην προμήθεια και τοποθέτηση πιστοποιημένου εξοπλισμού για την αναβάθμιση των παιδικών χαρών με ποσό της σύμβασης να ανέρχεται στα 333.083 ευρώ, χρηματοδοτούμενο από το πρόγραμμα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ, με το ποσόν των 244.000 ευρώ από ιδίους πόρους.
Παράλληλα προχώρησε και στην εργολαβία διαμόρφωσης χώρων παιδικών χαρών, για την τοποθέτηση εξοπλισμού και το ποσόν σύμβασης να ανέρχεται στα 168.872 ευρώ.
Η προμήθεια και εγκατάσταση των οργάνων παιδικών χαρών, δαπέδων ασφαλείας και αντικατάσταση φωτιστικών και ιστών πραγματοποιήθηκε στις κάτωθι παιδικές χαρές:
1) Παιδική χαρά στην οδό Μπουμπουλίνας και Κλεάρχου.
2) Παιδική χαρά στις οδούς Πόντου και Σύρου.
3) Παιδική χαρά στις οδούς Ήρας και Λιδωρικίου και τοποθέτηση
νέων φωτιστικών LED.
4) Παιδική χαρά στην οδό Μενελάου και Λευκάδος.
5) Παιδική χαρά στην οδό Ζέρβα-Τρικάλων.
6) Παιδική χαρά στην οδό Κορυτσάς.
7) Παιδική χαρά στις οδούς Λουκή Ακρίτα και Μύρωνος και τοποθέτηση νέων δαπέδων ασφαλείας και φωτιστικών τύπου LED.
Παιδική χαρά Καλλιφρονά και Χρυσοστόμου Σμύρνης – τοποθέτηση νέων φωτιστικών LED..
9) Παιδική χαρά στην οδό Βεργίνας και Ουρανίας.
Ο εξοπλισμός των παιδικών χαρών είναι ειδικά σχεδιασμένος για ατομικό και ομαδικό παιχνίδι και ικανοποιούν όλες τις απαιτήσεις ασφαλείας, καθώς και οι επιφάνειες προστασίας των παιδιών σε περίπτωση πτώσης.
Πληρούν όλες τις προδιαγραφές που προβλέπονται και φέρουν βεβαίωση ελέγχου και πιστοποιητικά ISO από αντίστοιχα πιστοποιημένο φορέα.
Όλες οι παιδικές χαρές διαθέτουν καθιστικά για τους συνοδούς, παγκάκια, κιόσκια, βρύση πόσιμου νερού, μεταλλικούς κάδους απορριμμάτων και χώρους πρασίνου.
Η συνολική δαπάνη των ανωτέρω παιδικών χαρών ανέρχεται στα 501.955 ευρώ. Αναμορφώθηκαν με ιδία έσοδα και εργασία οι παιδικές χαρές Αγίων Σαράντα και Αιτωλικού, Σουλίου και Νάξου, Δέγλερη και Μεταμόρφωσης, Νοταρά και Παπαναστασίου και Κολοκοτρώνη και Αμαλίας.
Στο Ο.Τ. 1080 επί της οδού Ξάνθης διαμορφώθηκε μία νέα παιδική χαρά πιστοποιημένη σε χώρο 1.212,00 M2 ο οποίος περιλαμβάνει ανεξάρτητο χώρο παιδότοπου, σκίαστρο, για καθήμενους, χώρος πρασίνου με το ποσόν των 170.381,00 ευρώ.
Το πρόγραμμα δημιουργίας νέων παιδικών χαρών και ανάπλασης κοινόχρηστων χώρων συνεχίζεται και συγκεκριμένα στο Ο.Τ. 1175Α μεταξύ των οδών Αργοστολίου-Βαμβακάρη-Μακρυγιάννη εμβαδού 2.000,00 Μ2 την δημιουργία μιας νέας παιδικής χαράς εντός του δεντροφυτεμένου χώρου, την ενσωμάτωση παρεμβάσεων που αφορούν την προσβασιμότητα Ατόμων με Αναπηρία (ΑΜΕΑ), δημιουργία κυκλικής διαδρομής για ποδήλατα, υπαίθριος χώρος με όργανα άθλησης, χώρους επιτραπέζια αντισφαίρισης και την δημιουργία υδάτινου στοιχείου (σιντριβάνι) με ποσόν σύμβασης 363.855 ευρώ. Το έργο ολοκληρώνεται τον Μάρτιο του 2022 και χρηματοδοτείται από το Πράσινο Ταμείο.
Τέλος, στον πρόσφατα αποκτηθέντα με χρηματοδότηση από το Πράσινο Ταμείο, κοινόχρηστο χώρο που βρίσκεται μεταξύ των οδών Καράμπαμπα – Ανδρέα Δημητρίου και Παπαναστασίου στο Ο.Τ. 289 με επιφάνεια 2.181 M2 δημιουργείται μια νέα πρότυπη παιδική χαρά με προϋπολογισμό δαπάνης 654.000 ευρώ με χρηματοδότηση από ιδία έσοδα του Δήμου, η οποία δημοπρατήθηκε στις 8/2/2022. Η συνολική δαπάνη για τις παιδικές χαρές ανέρχεται στο ποσόν των 1.690.191 ευρώ.”.
Για να διαβάσετε ολόκληρο το τεύχος πατήστε εδώ.